Spectacol astronomic. Leonidele și Super luna pe cerul României
Articol de bucurestifm, 15 noiembrie 2024, 11:03
Amatorii de stele căzătoare şi pasionaţii de astronomie pot observa pe cer o ploaie spectaculoasă de meteori, Leonidele, aflate la intensitate maximă în weekendul 16 și 17 noiembrie.
Leonidele sunt cunoscute pentru meteorii lor de mare viteză, care se pot deplasa cu până la 70 de kilometri pe secundă.
În fiecare noiembrie planeta noastră trece prin zona prin care a trecut și cometa 55P/Tempel-Tuttle. Aceasta a lăsat pe orbită cantități mari de praf care intră în atmosfera Pământului când acesta trece prin locul unde se află ele.
Micile particule de praf întră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h) și prin frecarea cu aerul fac ca acesta să emită lumină. Vedem astfel dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Astronomii le numesc „meteori” iar publicul „stele căzătoare”, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Ureseanu.
Ploile de meteoriți sunt de obicei mai vizibile între miezul nopții și orele de dinainte de răsărit. Totuși, în noaptea maximului, Luna va fi aproape plină (98%), ceea ce poate diminua vizibilitatea meteoriților mai puțin luminoși.
Luna Plină din 15 noiembrie
Cea mai strălucitoare superlună din acest an va putea fi admirată în noapte de vineri spre sâmbătă (15-16 noiembrie).
Luna Castorului este ultima din cele patru superluni din 2024.
Fenomenul se produce atunci cand Luna plină coincide cu punctul său cel mai apropiat de Pământ.
Termenul „Lun Castorului” provine din tradițiile amerindiene indicând perioada în care castorii își construiesc barajele pentru iarnă. În America de Nord este numită și „Luna înghețului” și „Luna zăpezii”, deoarece continentul se află în pragul iernii.
Cei care ratează superluna vor trebui să aștepte destul de mult pentru a vedea o alta, deoarece următoarea nu va apărea până pe 6 octombrie 2025.