Rusia recunoaste alegerile din regiunile separatiste, Kievul acuza, Occidentul ameninta
Articol de , 3 noiembrie 2014, 14:41
Rusia a chemat luni Kievul să pună capăt ofensivei sale militare în estul separatist al Ucrainei, subliniind că noii lideri rebeli aleşi au de acum autoritate suficientă pentru a angaja un dialog cu autorităţile ucrainene, informează AFP.
Liderii rebeli aleşi duminică au “împuterniciri suficiente pentru a stabili un dialog lărgit şi durabil cu autorităţile ucrainene”, a declarat pentru agenţia rusă de presă TASS ministrul rus adjunct de externe Grigori Karasin, într-un comentariu cu privire la rezultatele finale ale alegerilor desfăşurate duminică în autoproclamatele “republici populare” Doneţk şi Lugansk.
“Aceasta nu poate fi decât productiv dacă se bazează pe un dialog echilibrat şi pe respect mutual şi dacă Kievul renunţă la operaţiunile militare”, a adăugat reprezentantul diplomaţiei ruse.
Rusia este pregătită să faciliteze la maximum dialogul între Kiev şi reprezentanţii Donbasului, a subliniat Karasin.
Ministerul rus de Externe a îndemnat anterior autorităţile ucrainene la angajarea unui dialog durabil cu reprezentanţii regiunilor rebele în lumina “înţelegerilor de la Minsk”.
In replica, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că aceste pseudoalegeri încalcă grav protocolul de la Minsk, din 5 septembrie, semnat între autorităţile de la Kiev şi lideri ai rebelilor, sub auspiciile OSCE.
Conform lui Porosenko, protocolul de la Minsk, compus din nouă puncte şi pe care şi-a pus semnătura şi reprezentantul Rusiei, prevede că în estul Ucrainei ar trebui organizate alegeri de către autorităţile de la Kiev, şi nu de către rebeli.
Moscova a recunoscut oficial rezultatul alegerilor din regiunile separatiste in urma carora “premierul” autoproclamatei republici populare Doneţk (DNR), Aleksandr Zaharcenko, a fost ales “preşedinte” cu mai mult de 70% din voturi, după numărătoarea realizată în peste jumătate din secţiile de votare.
”Alegerile din regiunile Doneţk şi Lugansk s-au desfăşurat în linişte, cu o rată de participare ridicată”, a afirmat Ministerul de Externe de la Moscova. ”Respectăm voinţa locuitorilor din sud-estul” Ucrainei, a subliniat diplomaţia rusă.
Principalele tari occidentale au acuzat Rusia pentru aceasta recunoastere iar Germania a afirmat că actualele evoluţii din estul Ucrainei exclud orice ridicare anticipată a sancţiunilor Uniunii Europene impuse Rusiei. Mai mult, în cazul agravării situaţiei, ar putea fi adoptate noi sancţiuni, mai spune guvernul de la Berlin.