Calificare în grupa principală a Europeanului de handbal feminin pentru naționala României: Muntenegru câștigă în fața Cehiei și trimite „tricolorele” pe zero în duelurile cu „giganții” acestui sport
Naționala de handbal feminin a României a câștigat ultimul meci din faza grupelor inițiale de la Campionatul European din Ungaria, Elveția și Austria, contra reprezentativei din Serbia, cu scorul de 27-25, după ce, la un moment dat, „tricolorele” au avut un deficit de patru reușite pe tabela de marcaj față de adversare. În prezent, cu cele patru puncte acumulate în această grupă, după victoriile consemnate în fața cehilor și celor din urmă oponente, sportivele românce au de așteptat rezultatul final al duelului dintre Muntenegru și Cehia. Seraficeanu și Stoica au fost cele mai eficiente handbaliste ale naționalei conduse de pe margine de Florentin Pera, deoarece cele două au înscris câte cinci goluri.
Articol de mariosoare, 3 decembrie 2024, 21:04 / actualizat: 3 decembrie 2024, 23:15
UPDATE: Naționala de handbal feminin a României s-a calificat în grupa principală a Campionatului European din Ungaria, Elveția și Austria, după ce liderul grupei inițiale din care fac parte „tricolorele”, Muntenegru, a dispus de reprezentativa Cehiei, singura națională care ar mai fi putut „scoate” de la turneul final elevele antrenate de Florentin Pera. Pentru ca handbalistele românce să fie sigure de pătrunderea în cea mai importantă fază a competiției intercontinentale din cele trei țări, o victorie a muntenegrenelor, cele care au trecut de jucătoare din țara noastră la două reușite diferență, cu 27 de goluri marcate în poarta Cehiei, ar fi însemnat o calificare automată.
De partea cealaltă, cehoaicele aveau nevoie să învingă ultimul adversar din această grupă la minimum un gol distanță, situație care nu s-a petrecut. Diferența de valoare dintre loturile celor două selecționate a putut fi vizibilă pe tot parcursul partidei, iar după un debut „fulminant” de confruntare afișat din partea cehoaicelor, care s-au năpustit asupra buturilor oponente, adversarele mult mai experimentate și mult mai precaute în tactica impusă au trecut la „cârma” jocului și au pus stăpânire pe desfășurarea întâlnirii. În prima repriză, cehoaicele au condus doar pentru câteva minute la o diferență maximă de două goluri, iar, mai apoi, Muntenegru a trecut în frunte și s-a detașat chiar și la opt goluri în ultima parte a actului inaugural. Repriza secundă a înfruntării care s-a disputat la Debrecen, în statul vecin României, a fost una în care cehoaicele nu au avut absolut nicio șansă să întoarcă soarta meciului, pentru că avantajul adversarelor s-a păstrat, ba chiar s-a mărit pe alocuri, constanța fiind la locul ei.
În cele din urmă, după ce Cehia a reușit să reducă la cel mult cinci goluri ecartul față de liderul din această grupă, Muntenegru a înscris pentru a 27-a oară în acest duel, iar sărbătoarea a fost declanșată în vestiarul handbalistelor din România, datorită necesității sportivelor din țara noastră de a observa această statistică trecută în rândul naționalei care a trecut de „tricolore” în etapa a doua a grupelor. În „Main Round”, Muntenegru și România au progresat, iar, după înjumătățirea punctajelor, adversarele handbalistelor statului nostru au ajuns în această fază a întrecerii din acest an cu un total de două puncte, pe când Florentin Pera și CO sunt pe zero înainte de disputarea următoarelor confruntări de la turneul final care se întinde pe trei state europene. Golaverajul „tricolorelor” este de +1, în timp ce același capitol, în ceea ce o privește pe selecționata muntenegreană înregistrează +15.
În „Fonix Arena”, din Debrecen, reprezentativa statului român a câștigat la diferență de două goluri partida cu numărul trei de la Campionatul European de handbal feminin care se desfășoară în trei țări europene, Ungaria, Elveția și Austria. Confruntarea aceasta o dădea pe România drept favorită principală la câștigarea celor două puncte care aveau să îi ofere posibilitatea de a crede în calificarea în grupa principală, dar handbalistele din Serbia au început extrem de puternic și foarte decise acest duel. Echilibrul dintre cele două selecționate a persistat până la marcarea celui de-al 16-lea gol al partidei, atunci când defensiva „tricoloră” s-a „prăbușit”, iar toate fazele ofensive ale sârboaicelor au fost fructificate cu succes.
Oponentele elevelor antrenate de Florentin Pera s-au distanțat, mai întâi, la trei goluri, mai apoi, la patru goluri, pentru ca, ulterior, handbalistele țării noastre să mai strângă din deficitul de pe tabela de marcaj la două reușite. Ulterior, lipsa unei bune coordonări la finalizare și în ultimii metri ce au caracterizat jocul de atac al naționalei României a condus la detașarea situației generale în favoarea sârboaicelor, care, într-un punct al primei reprize se aflau în fața „tricolorelor” cu cinci reușite în plus, dar sfârșitul actului întâi s-a încheiat la trei goluri diferență între cele două reprezentative. În al doilea act, româncele au schimbat partitura, grație tacticii mult mai riscante adoptate de tehnicianul de pe banca selecționatei statului nostru, iar diferența de pe tabela de marcaj nu a produs vreo schimbare rapidă pentru sportivele din România, dar, treptat, statistica s-a strâns.
Până la scorul de 22-21 în favoarea Serbiei, după ce „tricolorele” s-au apropiat la două goluri, respectiv, un singur gol de adversarele lor, balcanicele s-au văzut la conducerea partidei, dar româncele au întors soarta meciului și au pus un gol diferență față de sârboaice. Mai apoi, fetele antrenate de Florentin Pera au înregistrat favorabil scorul de 26-24, pentru ca, finalul acestei înfruntări să arate scorul de 27-25 pe tabela de marcaj, iar acest rezultat dă speranțe sportivelor din țara noastră, deoarece patru puncte sunt acumulate în acest moment în grupă. Totuși, meciul dintre Muntenegru și Cehia este cel care va decide ce națională se va califica în grupa principală de la Campionatul European din Ungaria, Elveția și Austria.
În faza principală a competiției, Ungaria, Suedia, Franța, Polonia, Danemarca, Elveția, Norvegia, Slovenia, Olanda și Germania sunt celelalte naționale care s-au calificat mai departe, iar primul duel în care handbalistele din țara noastră vor putea fi din nou văzute va fi cel programat joi, 5 decembrie, atunci când Franța va fi adversară.
Programul complet al meciurilor din faza principală și al partidelor în care naționala țării noastre va fi angrenată:
- 5 decembrie: Franța – România
- 5 decembrie: Suedia – Polonia
- 5 decembrie: Ungaria – Muntenegru
- 6 decembrie: Franța – Muntenegru
- 6 decembrie: Ungaria – Polonia
- 6 decembrie: Suedia – România
- 8 decembrie: Ungaria – România
- 8 decembrie: Suedia – Franța
- 8 decembrie: Muntenegru – Polonia
- 10 decembrie: Ungaria – Franța
- 10 decembrie: Suedia – Muntenegru
- 10 decembrie: România – Polonia