FCSB urcă pentru prima dată în acest sezon pe locul întâi din Superligă, după un triumf confortabil bifat pe „Arena Națională”: revanșa împotriva celor de la FC Botoșani a fost posibilă prin golurile marcate de Bîrligea și Miculescu
FCSB s-a impus cu scorul de 2-1 în fața celor de la FC Botoșani, în etapa cu numărul 19 din Superligă, într-un meci care s-a disputat în fața a peste 6.000 de spectatori pe „Arena Națională”. Golurile acestui duel au fost marcate de Daniel Bîrligea, în prima repriză, David Miculescu, în actul al doilea, respectiv, de Alejandro Diez în repriza secundă, iar succesul din Capitală le-a garantat „roș-albaștrilor” poziționarea în vârful ierarhiei din campionatul intern, pentru prima dată în acest sezon. Trupa condusă de Elias Charalambous a condus de la un cap la altul această partidă, dar relaxarea de pe finalul întrecerii a produs marcarea unui gol din partea moldovenilor, însă a fost insuficient pentru ca „revanșa” celor de la FCSB să fie consemnată.
Articol de mariosoare, 8 decembrie 2024, 22:26 / actualizat: 9 decembrie 2024, 6:47
FCSB țintea prima poziție din campionat înainte de fluierul de start al confruntării cu FC Botoșani din Superligă, din etapa cu numărul 19 din acest sezon, după ce Dinamo București, una dintre rivalele din oraș, izbutise să treacă în fruntea întrecerii interne, la capătul victoriei consemnate în duelul cu Gloria Buzău, din deplasare. Campioana României se afla pe locul al patrulea din campionat, cu 30 de puncte cumulate, după cele 18 partide desfășurate, în timp ce moldovenii se aflau pe penultima poziție din Superligă, cu 18 puncte adunate până în acest punct, chiar dacă, în urmă cu câteva runde, trupa condusă de Liviu Ciobotariu se confrunta cu eticheta de „lanterna roșie” a competiției din țara noastră.
În cele mai recente cinci dueluri disputate în toate întrecerile, „roș-albaștrii” au câștigat trei dintre ele, o alta s-a terminat la egalitate, iar singurul eșec al formației conduse de Elias Charalambous a apărut, ca urmare a confruntării celor de la FC Botoșani, în urmă cu două săptămâni, atunci când moldovenii marcau la ultima fază a partidei, grație unui gol din lovitură liberă înscris de Zoran Mitrov, titularizat în meciul care se dorea a fi „revanșa” grupării din Capitală. Dacă ar fi să ne uităm la situația din tabăra botoșănenilor, moldovenii au terminat cu o remiză trei dintre ultimele cinci meciuri jucate în toate competițiile, iar alte două întâlniri s-au sfârșit cu victoria clubului patronat de Valeriu Iftime. În partidele din Cupa României, de la mijlocul săptămânii, FCSB a trecut la limită, cu scorul de 2-1, de trupa din seria a treia din divizia a treia din fotbalul românesc, Agricola Borcea, pe când botoșănenii nu au avut parte de emoții în duelul cu FC Argeș, datorită scorului de 3-0 în favoarea acestora stabilit la finalul înfruntării.
Elias Charalambous nu s-a putut baza în această partidă pe jucători importanți din efectivul trupei din Capitală, precum Octavian Popescu, Alexandru Băluță, dar și Mihai Lixandru. De asemenea, cu puțin timp înainte ca cele două grupări să pornească antrenamentele finale anterioare înfruntării de pe „Arena Națională”, Malcom Edjouma a suferit o durere la nivelul coapsei, iar mijlocașul francez nu a mai putut intra în calculele managerului celor de la FCSB. Omologul său, Liviu Ciobotariu, nu a putut să conteze pe serviciile lui Hirving Ongenda și Alexandru Florescu, iar una dintre „surprizele” din primul 11 al formației din București a fost titularizarea tânărului fotbalist, în vârstă de 17 ani, Mihai Toma, cel care a pus în scenă o prestație convingătoare în meciul din Cupa României, contra celor de la Agricola Borcea. Adrian Cojocaru, unul dintre arbitrii care a fost extrem de criticat de către patronul grupării bucureștene, Gigi Becali, a fost desemnat să conducă de la centru acest joc, fiind ajutat de către cei doi asistenți: Mircea Grigoriu și Andrei Constantinescu.
O primă ocazie de gol desprinsă din acest meci disputat în fața unei asistențe reduse pe cel mai încăpător stadion din țară a fost consemnată în minutul 3 al duelului, atunci când Valentin Crețu a primit o pasă în profunzime din partea lui Marius Ștefănescu, dar centrarea trimisă rapid de fundașul dreapta al „roș-albaștrilor” în gura porții pentru Mihai Toma a fost reținută de Ioannis Anestis și l-a împiedicat pe tânărul fotbalist al celor de la FCSB să redirecționeze balonul înspre buturile botoșănene. În al șaptelea minut al acestui joc, Adrian Cojocaru a întrerupt voit partida, tocmai pentru ca tribunele, dar și jucătorii plus peluza „Nord” a celor de la FCSB să omagieze portarul recent decedat, Helmut Duckadam, cel care a parat patru lovituri de la 11 metri în finala Cupei Campionilor din 1986, atunci când prima și singura echipă românească cucerea cel mai râvnit trofeu din fotbalul mondial.
Următoarea oportunitate creată de jucătorii antrenați de tehnicianul cipriot a venit în minutul 11, atunci când Darius Olaru a încercat să finalizeze acrobatic o centrare venită din partea lui Florin Tănase. Căpitanul formației din Capitală s-a poziționat perpendicular cu buturile moldovenilor și a șutat pe spate, dar mingea trimisă de acesta nu a creat mari probleme lui Ioannis Anestis. La câteva momente după această fază, cel mai bun marcator al celor de la FCSB în această stagiune, dar și unul dintre cei mai în formă fotbaliști români, Daniel Bîrligea, a fost angajat într-o cursă de către Vlad Chiricheș, care a găsit spațiul liber din defensiva oaspeților, iar fostul atacant al celor de la CFR Cluj a preluat, a avansat spre buturile botoșănene și a ales să finalizeze cu o execuție pe jos care a trecut printre picioarele goalkeeper-ului clubului finanțat de Valeriu Iftime.
Golul marcat de „nouarul” trupei din Capitală a fost, în primă fază, anulat pe motiv de offside, dar reluările au arătat că poziția lui Daniel Bîrligea era una regulamentară, astfel că deschiderea de scor avea să aparțină gazdelor, după câteva clipe de suspans trăite de fanii acestei echipe, ca urmare a procesului de verificare a reușitei consemnate de „favoritul” suporterilor celor de la FCSB în această perioadă. FC Botoșani a pus primele probleme porții apărate de Ștefan Târnovanu în minutul 27 al partidei, atunci când Zoran Mitrov a scăpat singur cu internaționalul român, dar acesta s-a grăbit și a trimis mult prea încet spre buturile celor de la FCSB, astfel că balonul a fost cadrat, dar reținut de goalkeeper-ul campioanei României.
În minutul 34 al înfruntării, o pasă precisă aparținându-i lui Darius Olaru l-a găsit demarcat pe Daniel Bîrligea, care, mulțumită unei viteze de calitate, a reușit să se desprindă de un oponent și să încerce să finalizeze, dar Patricio Matricardi s-a opus execuției încercate de atacantul central al celor de la FCSB. Totul avea să se sfârșească cu un corner din care nimic notabil nu s-a obținut, dar imediat după aceea, o lovitură liberă avea să fie executată de Darius Olaru la marginea careului advers, ca urmare a aplicării unei scheme, acolo de unde Mihai Toma, aflat pentru prima dată în primul 11 în campionatul intern, avea să șuteze defectuos, mult pe lângă poarta moldovenilor. Înspre finalul actului întâi, Marius Ștefănescu a fost lăsat liber în partea dreaptă a suprafeței de pedeapsă de un coechipier, iar tentativa extremei celor de la FCSB de a marca la colțul scurt a fost parată de portarul advers.
A doua repriză a debutat cu o schimbare efectuată de antrenorul cipriot al celor de la FCSB care a decis să îl introducă în joc pe David Miculescu în locul lui Marius Ștefănescu. Darius Olaru a pus în pericol poarta celor de la FC Botoșani în minutul 49 al partidei, atunci când, de la o distanță de aproximativ 20 de metri, a șutat înspre buturile apărate de Ioannis Anestis, dar mingea expediată de internaționalul român a fost cadrată pe mijlocul porții, astfel că nimic concret nu a putut fi atins de fotbaliștii campioanei României la această acțiune. Risto Radunovic a lansat o centrare la bara a doua pentru Mihai Popescu dintr-o lovitură de la colț, iar fundașul central al campioanei României a încercat să finalizeze cu un voleu, dar Andrei Miron a blocat execuția fostului jucător al celor de la Farul Constanța, astfel că tabela a rămas nemodificată.
Golul al doilea al trupei pregătite de Elias Charalambous a fost consemnat de David Miculescu, fotbalistul intrat la pauza confruntării, din centrarea venită de la Florin Tănase. „Șeptarul” formației din Capitală a înălțat un balon peste apărarea adversă, iar extrema dreaptă a „roș-albaștrilor” a reluat din prima, însă, execuția sa a fost blocată de goalkeeper-ul botoșănenilor. Totuși, pe respingere, mingea a ricoșat pe fruntea fostului jucător al celor de la UTA Arad, iar acesta a finalizat simplu, din câțiva metri, pentru a dubla avantajul grupării bucureștene. Moldovenii au redus din diferență în minutul 93, atunci când Ștefan Bodișteanu a pătruns periculos înspre careul advers, iar pasa sa în spate l-a găsit pe Alejandro Diez Salomon, care a reluat din prima, pe jos, la prima bară, iar Ștefan Târnovanu nu a putut să blocheze execuția.
FCSB a câștigat acest meci la limită și a urcat, provizoriu, pe primul loc din clasamentul din Superligă, pentru prima dată în actuala stagiune, acumulând un total de 33 de puncte, cu unul peste Dinamo București și alte două față de CFR Cluj, însă „derby-ul” Ardealului urmează să se desfășoare. FC Botoșani a rămas pe penultima poziție din ierarhie, iar în etapa următoare, trupa bucureșteană va evolua contra celor de la Farul Constanța, în timp ce moldovenii primesc vizita celor de la Hermannstadt.