CONCURS > Ai vazut Vaticanul? E la noi pe Facebook!
Articol de Vicentiu Andrei, 5 noiembrie 2014, 02:00 / actualizat: 7 noiembrie 2014, 12:45
Vaticanul este pe pagina noastra de Facebook si daca vrei poti sa-l iei acasa!
Citeste articolul, raspunde corect pe Facebook la intrebarea de concurs iar la targul Gaudeamus BucurestiFM iti ofera o carte superba, „Vatican – toate picturile si frescele vechilor maestri”, de la Editura Litera.
Citeste acest articol de prezentare a Vaticanului si posteaza raspunsul corect pe pagina de Facebook Bucuresti FM, atentie, CA RASPUNS LA POSTAREA DE CONCURS.
Pentru mai multe detalii legate de regulament da click AICI!
Capela Sixtină este una dintre marile opere de artă ale lumii.
Acest spaţiu, amplasat în dreapta Bazilicii Sfântul Petru, este locul unde se țin conclavurile cardinalilor pentru alegerea viitorului papă. De formă dreptunghiulară, măsurând 40,93 metri în lungime și 13,41 metri lățime, cu o înălțimea de 20,70 metri, capela are tavanul construit în formă de boltă, pereții laterali au 12 ferestre iar pardoseala este din mozaic policrom de marmură.
Capela are două părți, prezbiterium, unde este inclus şi altarul, şi La Catedra, adică scaunul pe care se aşează papa.
Prezbiteriul este despărţit de o balustradă cu baluştrii, sub forma unui mic gard de spaţiul rezervat pentru credincioși.
Arhitectul Sixtinei a fost Baccio Pontelli iar lucrările de construcție au fost executate sub supravegherea lui Giovannino de’ Dolci.
Papa Iuliu al II-lea îl roagă pe Michelangelo să înceapă pictarea plafonuluii Sixtinei şi să întrerupă lucrările de la San Pietro in Vincoli, basilica unde Michelangelo avea de executat 40 de statui pentru mormântul papei…
Pictura plafonului a fost executată între 1508 si 1512, Michelangelo lucrand mai mult singur stând până noaptea târziu pe schele.
Încă doi ani după aceea nu putea citi un text decât stând culcat la orizontală, adica poziţia în care pictase timp de 4 ani tavanul Capelei Sixtine.
În anul 1535 Michelangelo începe pictarea „Judecăţii de Apoi”, pe care o termină după șase ani, în 1541.
Fresca reprezentând Judecata înfățișează învierea din morţi, drumul celor cinstiţi şi drumul spre purgatoriu al păcătoşilor, prin figuri și scene pline de groază.
Fresca a fost descoperită în ziua de 31 octombrie 1541…
Multe dintre autorităţile bisericii din acele vremuri sunt consternate la vederea nudurilor în cea mai importantă biserică a creștinătății.
Cardinalul Carafa organizează „Campania frunzelor de viță” pentru acoperirea organelor genitale, acțiune ce va avea loc după moartea lui Michelangelo și va fi executată de unul din ajutoarele sale, Daniele da Voltera.
Cele nouă dreptunghiuri de pe plafonul Sixtinei sunt pictate de florentinul Michelangelo Buonarotti iar frescele de pe pereţi au fost realizate de pictorii vremii chemaţi la Roma – Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, Luca Signorelli și de ajutoarele lor, printre care Pinturicchio, Pietro di Cosimo și Bartolomeo della Gatta.
Dintre toti acestia doar Sandro Botticelli nu a dorit să râmână în Cetatea Eternă şi s-a întors la Florenţa, spunând „Eu sunt prinţul altei cetăţi”.
De altfel Botticelli si-a trait restul vietii in acel oras si a fost înmormântat la Catedrala „Ogni Santi” din Florenţa.
Tavanul Capelei Sixtine înfățișează la mijloc următoarele 9 scene din Facerea Lumii:
1. Separarea luminii de întuneric
2. Crearea Soarelui și Lunii și crearea plantelor
3. Separarea pământului de ape
4. Crearea lui Adam
5. Crearea Evei
6. Izgonirea din Rai
7. Jertfa lui Noe
8. Potopul
9. Beția lui Noe
Autor: Liliana Popa