România se află în tranziție energetică! AUDIO
România se află în plin proces de tranziție energetică, de la capacitățile de producție pe cărbune, la cele pe gaz, pe termen scurt și mediu, la energie nucleară, pe termen mediu si lung a declarat pentru București FM ministrul Energiei.
Articol de Mircea Apostolescu, 11 decembrie 2024, 15:42
În acest proces de modernizare a capacităților de producție se 8nscrie si modernizarea celor trei CET-uri, care alimentează Bucureștiul nu doar cu agent termic și apă caldă, ci și, foarte important, cu energie electrică.
Reporter: „Am observat că aveți această preocupare de a găsi surse alternative de energie”.
Sebastian Burduja: „E normal, pentru că România este într-un proces de tranziție energetică, așa cum este toată lumea civilizată, să-i spunem lumea liberă.
Asta înseamnă că trebuie să căutăm soluții și să finanțăm proiecte care fac această trecere, de la cărbune la gaz, pe termen scurt și mediu, respectiv de la gaz, la energie nucleară, pe termen mediu și lung.
Și în cazul Bucureștiului modernizăm, cu 361 de milioane de euro, doar parte nerambursabilă, cele trei CET-uri rămase din anii ’60-’70 – CET Progresul, CET Grozăvești și, bineînțeles, cel mai important și cel mai mare din Europa, CET Sud”.
În același proces de tranziție energetică se înscrie modernizarea capacităților de producție ale Complexului Energetic Oltenia
„Complexul energetic Oltenia este una dintre cele mai importante companii din Sectorul energetic românesc.
Românii o cunosc prin prisma producției de energie electrică pe bază de cărbune, din minele de suprafață, unde se extrage lignitul.
Desigur, Complexul si-a asumat un plan de restructurare, practic de reinventare a companiei, și o trecere graduală de la producția pe bază de cărbune, la producție pe bază de gaz, respectiv producție de energie verde.
Proiectul microhidrocentralei de la Turceni face parte din acest plan de restructurare.
Și noi am reușit să îl cofinanțăm din fonduri nerambursabile, respectiv din Fondul pentru Modernizare, cu peste 25 de milioane de lei, ceea ce acoperă cam două treimi din valoarea investiției.
Așadar, vorbim despre o sursă de producție de energie verde, un grup flexibil, care poate să fie pornit, atunci când avem vârfuri de consum, inclusiv pentru echilibrarea Sistemului Energetic Național chiar dacă, desigur, trebuie să păstrăm proporțiile vorbim de o putere instalată de până în 10 MWt, la această microhidrocentrală”, a declarat ministrul Energiei pentru București FM.
Integrarea surselor de energie verde în Sistemul Energetic Național constituie o altă direcție strategică de acțiune a Ministerului Energiei. Acest tip de capacități de producție înseamnă nu doar energie regenerabilă, ci și prețuri mai mici la energieși reducerea poluării.
Reporter: „Am văzut că există un proiect și pe energie regenerabilă, geotermală”.
Sebastian Burduja: „Așa este, suntem în execuția studiului de fezabilitate, pe bani americani, ELCEN are un parteneriat cu Minsiterul Energiei din Statele Unite. Uar studiul de fezabilitate este primul pas pentru a putea să beneficiem de această comoară pe care Capitala o are, resursa de apă geotermală, la o temperatură optimă, și să o includem, pe viitor, în sistemul de termoficare.
De altfel, după finalizarea studiului de fezabilitate, ne dorim ca, tot din Fondul pentru Modernizare, să finanțăm lucrările de infrastructură necesare pentru a include apă geotermală în rețeaua de termoficare a Capitalei. Lucrubcare sigur că va duce la facturimla întreținere mai mici, pentru bucureșteni, un aer mai curat și o sursă de energie verde, în pas cu timpurile”.