Ascultă Radio București FM Live

Află cum îți poate salva viața conducerea defensivă

România ocupă primul loc într-o statistică în care ne-am fi dorit să fie ultima clasată, cea a accidentelor rutiere soldate cu decese. Cum îți poți crește siguranța la volan? Ce rol joacă anticiparea, atenția și tehnicile corecte în prevenirea accidentelor?  Am aflat detalii despre toate acestea, de la Titi Aur, expert în conducere defensivă, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.

Află cum îți poate salva viața conducerea defensivă

Articol de Monica Liche, 17 decembrie 2024, 18:26

De la pilotaj, la educație rutieră

 Cariera lui Titi Aur a început cu o decizie curajoasă, luată într-un context în care opțiunile erau limitate. Totodată, această decizie s-a transformat într-o lecție care  avea să creioneze misiunea  lui Titi Aur, și anume de a îi învăța pe alții cum să conducă responsabil.

Mi-am dorit foarte mult să particip la curse auto. În România era foarte greu, nu era imposibil, dar era foarte greu pentru mine. Nu aveam relații, nu aveam cum să ajung, să zic, la echipele care funcționau atunci echipele de curse, și atunci am luat o decizie importantă. Asta a fost de la mine, nu de la soartă, să fug din țară, să abandonez facultatea în anul trei. Eram student la Iași, am fugit din țară. Cu primii bani și cu prima oportunitate am făcut școală de pilotaj la Paris, în sensul de elev al școlii de pilotaj. Soarta a făcut să nu-mi rup gâtul până atunci, pentru că de atunci am început să înțeleg cam cum se conduce mașina. Știam, simțeam că nu fac lucrurile bine, îmi doream să învăț.

(…)Bineînțeles că adrenalina și dorința de a merge cu viteză au continuat și n-am făcut altceva decât să mă duc în zona de competiții, pentru că acolo poți să-ți arăți cu adevărat îndemânarea și aici vreau să trag un semnal de alarmă, nu pe stradă, pe stradă este foarte, foarte, foarte, foarte, foarte, foarte periculos.”

 

Ce este conducerea defensivă și de ce este vitală

Termenul „conducere defensivă” a fost introdus în România chiar de Titi Aur, inspirat din lecțiile occidentului. Aceasta nu se referă doar la manevre tehnice, ci la un mod de a gândi în trafic.
Ce înseamnă curs de conducere defensivă? Defensiv vine de la a te apăra, asta înseamnă. Când mergi pe stradă trebuie să te aperi de două categorii de lucruri care ți se pot întâmpla, pe de o parte, să nu faci tu greșeli, să nu te pui tu în pericol, să nu te pui tu în situația de a păți ceva, deci să te aperi de gesturile tale, ceea ce înseamnă că trebuie să știi anumite lucruri. Cum să faci, cum să anticipezi, cum să pregătești, cum știi, dar trebuie să te aperi și de ce ar putea greși alții, alții fiind alți participanți la trafic,  la modul general, pietonul, biciclistul, trotinetistul, alt conducător auto, care face o anumită greșeală sau care face un anumit gest.

 (…)De fapt, ce înseamnă conducere defensivă? Înseamnă să te deplasezi pe stradă, în așa fel încât să ajungi sănătos acasă.”, a subliniat Titi Aur.

 

România pe primul loc în Europa în statisticile sumbre ale accidentelor rutiere

 România înregistrează una dintre cele mai mari rate de accidente rutiere din Europa. De fapt, ocupă prima poziție într-o statistică a deceselor raportate la numărul de kilometri parcurși. Educația, mai bine zis lipsa acesteia, joacă un rol important în acest caz.

Lipsa de educație este principalul motiv pentru care avem multe accidente în România și suntem în Europa de departe, pe locul unu, și când spun de departe înseamnă că între noi și penultimul loc mai sunt multe locuri libere.

În România, am parcurs, anul trecut, 56 de miliarde de kilometri, noi toți la un loc.  Dacă ne raportăm, să zic, la 10 miliarde de kilometri parcurși, țările nordice au în jur de 20 de morți, la 10 miliarde de kilometri parcurși, media europeană este de 80, Bulgaria are 130, noi avem 280, deci noi avem dublu și un pic față de Bulgaria.

Conducerea defensivă salvează vieți

 În academia sa, Titi Aur împreună cu colegii săi au instruit peste 100.000 de șoferi în ultimii 15 ani, cu rezultate spectaculoase. Cursurile de conducere defensivă permit experimentarea unor situații periculoase, într-un mediu controlat. De asemenea, participanții învață  să reacționeze corect în condiții de aderență scăzută sau derapaje și să devină mai atenți și mai conștienți la volan.

Avem o reducere a numărului de accidente aproape incredibilă. Nu ne vine să credem și când spunem că au scăzut victimele accidentelor, la grupul nostru de participanți, cu peste 98, 99 %.  .”

Iarna și poleiul, cele mai mari provocări pentru șoferi

 Sezonul rece vine cu riscuri suplimentare în trafic, iar poleiul sau gheața neagră sunt principalele pericole. Conducerea defensivă îi învață pe șoferi săîși pregătească mașina, să adapteze viteza, să respecte distanțele și să evite manevrele bruște în condiții de iarnă.

Iarna, cel mai periculos lucru care ți se poate întâmpla, când conduci mașina, este gheața neagră, poleiul, pentru că zăpada o vezi, e albă, chiar dacă e mai galbenă, mai gri, e totuși mai albă decât asfaltul negru și atunci subconștientul tău și toate spun, vezi că n-ai aderență, că este zăpadă. Problema e când apare acel polei, acea gheață neagră, adică apa de pe șosea care se transformă în gheață.

Acolo trebuie să fii pregătit, să fii pregătit și cu mașina, în sensul că ai anvelope de iarnă, că ai mașina funcțională, din punct de vedere tehnic, dar tu trebuie să știi că se poate întâmpla asta. Când te surprinde, bineînțeles că nu mai frânezi și te lovești de altă mașină, dacă e trecere de pietoni, lovești pietonii, deci trebuie să ai acea pregătire, să înțelegi în primul rând ce ți se poate întâmpla. Marea problemă a noastră, a românilor, din acest punct de vedere, este lipsa de pregătire de educație.

Actualitate marți, 6 mai 2025, 20:06

Zilele Sectorului 3, în Parcul Titan!

Primăria Sectorului 3 organizează, în acest weekend, în Parcul Titan, Zilele Sectorului 3. Sărbătoarea este dedicată locuitorilor de toate...

Zilele Sectorului 3, în Parcul Titan!
Actualitate marți, 6 mai 2025, 18:48

Restricții de trafic, pe Autostrada A2!

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instituit restricții de circulație pe Autostrada A2, pe sensul dinspre...

Restricții de trafic, pe Autostrada A2!
Actualitate marți, 6 mai 2025, 18:32

Euro a depășit pragul de 5 lei!

Euro a depășit pragul de 5 lei la cursul oficial BNR, iar acest lucru se va simți în buzunarele românilor. Concret, Banca Naţională a...

Euro a depășit pragul de 5 lei!
Actualitate marți, 6 mai 2025, 18:10

Cod galben de instabilitate atmosferică în trei sferturi din țară, inclusiv în Capitală!

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până miercuri dimineața, în...

Cod galben de instabilitate atmosferică în trei sferturi din țară, inclusiv în Capitală!
Actualitate marți, 6 mai 2025, 17:38

Ghenele îngropate din sectorul 6 pot fi puse în funcțiune!

Ghenele îngropate pot fi puse în funcțiune, a anunțat Primăria Sectorului 6. Consilierii locali ai sectorului 6 au votat delegarea gestiunii...

Ghenele îngropate din sectorul 6 pot fi puse în funcțiune!
Actualitate marți, 6 mai 2025, 17:17

Jaqueline Cristian, în turul secund la Roma!

Jaqueline Cristian, locul 74 WTA, s-a calificat, astăzi, în turul secund al turneului de categorie WTA1000 de la Roma. În primul tur, românca a...

Jaqueline Cristian, în turul secund la Roma!
Actualitate marți, 6 mai 2025, 16:25

72 km de înot, 72 de ore, un singur scop: sprijin pentru copiii cu dizabilități

Am discutat despre sensul acestui efort, despre uzura invizibilă a părinților și despre solidaritate cu Lidia Feher, PR și Comunicare –...

72 km de înot, 72 de ore, un singur scop: sprijin pentru copiii cu dizabilități
Actualitate marți, 6 mai 2025, 16:01

UE intenţionează să impună tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuţiile bilaterale eşuează

Uniunea Europeană intenţionează să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de...

UE intenţionează să impună tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuţiile bilaterale eşuează