ANSVSA: Amenzi de peste 5 milioane de lei şi 10 tone de alimente retrase de la comercializare
În urma verificărilor, au fost aplicate 575 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 5,095 milioane de lei. De asemenea, au fost emise 10 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii şi o Ordonanţă de Interzicere a Activităţii.
Articol de arionmihaela, 18 decembrie 2024, 10:52
Inspectorii sanitari veterinari au aplicat amenzi în valoare totală de 5,1 milioane de lei şi au retras de la comercializare peste 10 tone de produse alimentare şi 5,817 milioane de ouă, în urma unor controale care au urmărit prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi a răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA) din zonele de restricţie.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în perioada 27 noiembrie – 13 decembrie 2024, instituţia a efectuat o primă etapă a acţiunilor de control, verificând un număr de 5.637 de unităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar şi 830 de mijloace auto.
Controalele oficiale au fost efectuate de reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti în următoarele tipuri de unităţi: pieţe agroalimentare, abatoare şi unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi non-animală, unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării), unităţi de alimentaţie publică (pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie), unităţi de tip hotelier şi pensiuni turistice, magazine alimentare şi alte unităţi care comercializează produse alimentare.
În urma verificărilor, au fost aplicate 575 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 5,095 milioane de lei. De asemenea, au fost emise 10 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii şi o Ordonanţă de Interzicere a Activităţii.
De asemenea, în urma acestor acţiuni, au fost retrase oficial de la comercializare peste 10 tone de produse alimentare şi 5,817 milioane de ouă de consum, care au fost direcţionate către unităţi de neutralizare.
Printre principalele neconformităţi constatate şi sancţionate se numără: depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare în condiţii necorespunzătoare de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar; nerespectarea programului de autocontrol; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; produse cu termen de valabilitate expirat expuse la comercializare; nerespectarea legislaţiei privind ambalarea şi etichetarea produselor; lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; personal fără echipament de protecţie.