Radu Dumitrescu: „Crăciunul nu înseamnă sarmale în foi de aur”
Cum reinventăm masa de sărbători păstrând savoarea tradițiilor? Mai reprezintă peisajul culinar al sărbătorilor de iarnă o semnătură a identității culturale? Ne-a răspuns la întrebări Chef Radu Dumitrescu, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate
Articol de Monica Liche, 18 decembrie 2024, 18:03
Masa de Crăciun
Între mesele îmbelșugate ale trecutului și tendințele gastronomiei moderne, Crăciunul rămâne, pentru români, o celebrare a rădăcinilor noastre, prilejul care ne aduce pe toți acasă. Rețetele transmise din generație în generație aduc pe masă ciorbă de porc, sarmale, cârnați și caltaboș – simboluri ale unui festin autentic. Radu Dumitrescu vorbește despre masa de Crăciun cu o notă de respect și afecțiune:
„Pentru mine, Crăciunul înseamnă opulența aia rurală. Masa de Crăciun trebuie să fie în familie și trebuie să fie tradițională”
Tradiție vs modernitate
Deși modernitatea cere schimbări și adaptări, pentru Chef Radu Dumitrescu, de la Voila Bistro, păstrarea esenței Crăciunului este vitală. Chiar dacă opțiunile contemporane, precum reinterpretările sofisticate, își au locul lor, ele nu trebuie să dilueze spiritul tradiției.
„ Nu vreau avocado sau banane la masa de sărbători.
(…)Am o dietă echilibrată. Ăsta e modernismul, dacă mă întrebi pe mine, echilibru. Crăciunul nu înseamnă să facem sarmale cu foi de aur. Ies bunicii cu lopețile din mormânt.
(…)În continuare cred în tradiții și cred că trebuie să le avem, pentru că altfel ne pierdem identitatea.”
Gastronomia, un organism viu
Într-o lume în schimbare, păstrarea tradițiilor poate deveni un gest de rezistență culturală. „ Gastronomia ca și limba e un organism viu, care se schimbă mereu.”, a subliniat Radu Dumitrescu, care a mai adăugat:
„Influențe sunt tot timpul. Dar, repet, eu nu îmi doresc chestia asta neapărat, adică nu o să vreau niciodată cârnați cu turmeric de Crăciun.”
Când prea mult înseamnă risipă
Un alt aspect al mesei de Crăciun este excesul, care de multe ori se transformă în risipă. Avem tendința de a pregăti foarte multă mâncare, iar o mare parte din ea ajunge la coș. O soluție optimă rămâne comanda online cu livrare la domiciliu. Aceasta este o opțiune bună și pentru cei care nu știu să gătească, dar vor să se bucure de mâncarea tradițională.
„ Sunt multe locuri care livrează mâncare bună. Nu e foarte complicat și cred că și buget wise ești mai bine. Îți iei cât ai nevoie. Asta e una dintre temele pe care ar trebui să o discutăm foarte des, risipa. Pentru că avem încă în genă chestia asta, să luăm multă mâncare pe care nu o mănâncă nimeni. Crede-mă că se aruncă foarte mult.” , a precizat Radu Dumitrescu