Prima licitație de contracte de energie electrică pentru diferență din România, un succes!
Articol de Mircea Apostolescu, 19 decembrie 2024, 10:16
Prima licitație de contracte pentru diferență, pentru România, a fost un succes. Au participat 48 de ofertanți, care au fost ordonați în funcție de prețurile oferite.
Prețurile au scăzut, atât în ceea ce privește energia solară, cât și în ceea ce privește energia eoliană, față de prețul de pornire acceptat de către Ministerul Energiei.
„Am reușit să facem, pentru România, prima licitație de tip contracte pentru diferență (CFD). Această licitație a fost foarte competitivă. A plecat cu prețuri maximale acceptate de noi de 82 de euro, pentru eolian, și 78 de euro, per MWt mă refer, pentru solar.
Și s-a închis, foarte frumos, cu 51 euro/MWt, pentru solar, și 65 euro/MWt, pentru eolian. Acestea sunt prețurile medii – 47 de oferte eligibile, din 48. Au fost ordonate, în funcție de prețul ofertat. Cu cât au ofertat un preț mai mic, cu atât au prins loc la masă, ca să spunem așa”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ce înseamnă contracte de tip CFD, dar și ce semnificație au rezultatele acestei prime licitații și ce urmează, anul viitor explică tot ministrul Energiei.
„Înseamnă, pe de o parte, că au fost investitori interesați de acest tip de finanțare. Înseamnă să ai, pentru 15 ani de zile, un preț garantat de vânzare a energiei electrice. Când prețul din piață, de-a lungul celor 15 ani, va fi mai mare decât prețul garantat, diferența o primește statul. Când prețul din piață va fi mai mic, statul compensează diferența, astfel încât investitorul privat are acest preț predictibil.
Foarte important este că am reușit să licităm, practic, întreaga cantitate pe care am pus-o la dispoziție, deci 1500 de MWt și ne-am îndeplinit și jalonul din PNRR.
Urmează, anul viitor, o nouă rundă, pentru 3500 MWt. Și aceea este prinsă în PNRR. Deci, în total, 5000 MWt, solar și eolian, contracte care sunt convins că se vor face. În trei, patru, cinci ani, de acum înainte, acești MWt vor fi disponibili în Sistemul Energetic Național”, a declarat Sebastian Burduja.