VIDEO: „Un an gri, cu mulți nori negri”
Articol de dianamatei, 8 ianuarie 2025, 15:48
La mulți ani, 2025! Și la mai multe taxe și impozite.
Noul an, în care tocmai am intrat, ne aduce fel și fel de cadouri. Iar toate au fost împachetate frumos, în „ordonanța trenuleț”.
O denumire pe cât de drăguță, pe atât de înfricoșătoare: taxe peste taxe, tăieri de venituri, ba chiar și o mai veche taxă pe stâlp.
Analiștii economici sunt în gardă și, din păcate, nu ne pot da vești bune. Chiar dacă Guvernul ne încurajează.
„Un an bun, dupa Guvern: investitii, vor fi date in folosinta kilomteri de autostrazi, se vor aduce in tara niste trenuri. Se asteapta la o crestere ecocomica dubla, de 2,5%”, spune Adrian Negrescu care este de parerea ca situatia nu este roz, deloc.
Anul covrigului. Mulți dintre români vor mânca covrigi, pentru că puterea de cumpărare scade. Scăderea pensiilor, a salariilor, a alocațiilor contribuie la asta. Sunt taxe și impozite mărite, prețurile din magazine sunt mai mari și pentru mulți dintre români vor fi perioade de austeritate. Au crescut vânzările de margarină și parizer. Vom mânca mult mai ieftin și mai puțin. Încercăm să adaptăm bugetul la austeritate”.
Cadoul pregătit de mai marii țării, de Moș Crăciun a fost vesela ordonanță trenuleț. Și nu este un trenuleț de jucărie, ci un tren cu măsuri grele.
„Ordonanta sărăciei, care conține niște măsuri demne de o țară de nivel trei. Înghețarea veniturilor bugetarilor este o mare greșeală; îngheață pensiile, deși aprobaseră legea pensiilor. Se tot vorbea despre soarta seniorilor; legea este ignorată. Medicamentele s-au scumpit excesiv. Alocațiile pentru copii se îngheață, o măsură ineptă, care ne arată cât de săraci suntem. Se propune o restructurare, de fațadă, a aparatului public și, cel mai important aspect, este majorarea taxelor: taxa pe stâlp. Se elimina facilitățile în IT, agricultură, sectoare cheie. Vor aduce creșteri de prețuri”.
Trenulețul trage după el o creștere economică de 2,5%, spune Guvernul. Adrian Negrescu explică două scenarii care dau târcoale cestei creșteri.
„Dacă acesta creștere de 2,5 la sută, creștere economică, este reală, poate nu va fi nevoie de măsuri drastice. Dar vedem mici afaceri care se închid. Din păcate, ne ducem spre recesiune. O creștere cu 2% a TVA-ul ar putea aduce bani dar ar crește inflația. Alt scenariu, care vizează veniturile noastre: nu se vor mai pune impozite, minus taxe salariale, ci cu tot cu acestea. Statul ne va lua bani din buzunar”.
Pe fondul acestor măsuri, veniturile scad deși nevoia de bani este mai mare. Institutul Național de Statistică a calculat cam câți bani are nevoie o familie, cu doi copii: „o familie cu doi copii are nevoie de 10 mii de lei net. Nu câștigă mulți români 10 mii de lei net”.
Iar piatra prețioasă este un nou sistem de impozitare care s-ar putea fi introdus din ianuarie 2026: e-Proprietatea, prin care statul va centraliza și impozita toate proprietățile românilor, fie că sunt case, apartamente sau terenuri; e-Proprietatea va consta într-o bază de date care se va forma la nivelul României, unde se vor aduna informații despre valorile de piață.
„Statul va stabili valoarea apartamentului în care stai iar pentru cei care au mașini, vom vedea impozit pe grad de poluarea. Vom fi ca în Germania: cu cât mașina e mai veche și taxa va fi mai mare”.
Guvernul ne-a informat despre taxe, impozite și tăieri de venituri. Nu ne-a spus însă dacă trenulețul va fi un personal sau un InterRegio.