Actualele preturi plafonate la energie electrică și gaze naturale ar putea fi menținute și după 1 aprilie
Articol de Mircea Apostolescu, 13 ianuarie 2025, 11:48
Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale ar putea rămâne în vigoare și după 1 aprilie, pentru o perioadă tranzitorie.
Unul dintre scenariile de lucru aflate în discuția Comitetului interministerial format la nivelul Guvernului României și a coaliției de guvernare este acela al menținerii actualei scheme de plafonare-compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
De aceea, alocările bugetare pe anul 2025 pentru Ministerele Muncii și Energiei ar trebui să fie similare cu cele de anul trecut, pentru a putea permite plata compensării prețurilor la energie pentru populație, respectiv pentru agenții economici, a explicat ministrul Energiei.
„Considerăm că avem argumente ca, la proiectul de buget, să fim cel puțin în situația proiectului de buget și bugetului adoptat pentru anul trecut. Dacă vă amintiți, Ministerul Energiei a primit 1 miliard de lei și Ministerul Muncii cam tot atâta.
De ce este important? Pentru că unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de plafonare-compensare așa cum este astăzi, pentru trei luni – șase luni, având în vedere că situația, în regiune, este complicată, având în vedere creșterile de preț, la gaz, mai ales, pe piața internațională, având în vedere că vrem să-i protejăm pe clienții finali.
Deci, o perioadă tranzitorie, trei luni – șase luni de zile – și vom decide acest lucru, scenariul despre care vorbesc este același, forma în vigoare, care este valabilă până la 1 aprilie, deci, o continuare, pentru un număr de luni.
Până la finalul lunii ianuarie, noi ne vom reuni, din nou, în cadrul Comitetului interministerial, și vom alege cea mai bună opțiune – păstrăm schema actuală, exact așa cum e, țintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili si subvenționăm pe bază datelor socio-economice din fiecare gospodărie și nu pe baza nivelului de consum, cum s-a mers, până acum, sau optimizăm intr-un alt fel schema de compensare-plafonare actuală. Dacă înseamnă să renunțăm la unul dintre praguri sau să îl ajustăm pe altul, vom vedea”, a declarat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei mai spune că problema schemei de plafonare-compensare a prețurilor la energie se află și în discuția coaliției de guvernare, care și-a asumat găsirea unei soluții, chiar prin decizia primului ministru de creare a Comitetului interministerial.
„La nivelul coaliției, doar principial, am făcut inclusiv eu o prezentare, în fața coaliției, înainte de Sărbători. Nu s-a luat, evident, o decizie și mă aștept să existe noi discuții pe această temă. Ea este la pachet cu bugetul pe anul acesta și cu ceea ce își poate permite România să susțină.
Domnul premier a semnat o decizie, anul trecut, prin care s-a constituit un Comitet interministerial, care are ca temă, în luna ianuarie, să vină cu o propunere. Deci, una dintre propuneri sau unul dintre scenariile pe care le luăm în calcul este menținerea actualei scheme de plafonare-compensare. Și cred că v-am dat și argumentele și ele există”, a declarat Sebastian Burduja.