Cum a reușit artistul Eliana Bogdan trecerea la Inteligența Artificială | AUDIO
Cultura secolului XXI reprezintă un cumul și o intersecție din tot ce au inventat, creat și etalat oamenii secolele de-a rândul
Articol de Vicentiu Andrei, 15 ianuarie 2025, 11:12
Am avut carte, acum avem cărți digitale și audiobook-uri, avem muzee fizice, obiective de patrimoniu acum sunt și în virtual la un click distanță, ținem în mâini opere de artă, le avem și în format digital, dar avem și Inteligența Artificială ce ne ajută, coordonează să devenim creatori.
De Ziua Culturii Române am stat de vorbă cu un artist în realitate augmentată, tehnologii emersive, ilustrator, creator de moda digitala, specialist în comunicare vizuală, talent special la desen.
De fapt totul a pornit de la desen și a continuat cu prima tabletă grafică, la 14 ani, moment ce a coincis cu expansiunea rețelelor sociale.
Eliana Bogdan vede în AI instrumentul care să o ajute să-și pună în valoare imaginația “un tool care mă ajută să am mai mult timp să gândesc creativ și să execut mult mai rapid. Pentru mine este o oportunitate și așa ar trebui să vadă cît mai mulți artiști”.
Tehnologia și social media pot lasă impresia că arta se vulgarizează întrucât ajunge la mulți oameni și este ușor de consumat.
În același timp, tehnologia permite salvarea, în format digital, a bibliotecilor, muzeelor și celorlaltor aspecte de patromoniu pe care să le putem transmite generațiilor de după noi “pe termen scurt, putem vedea ca pe o amenințare și ca pe un lucru minor. Dar cu siguranță în viitor vom realiza că tehnologia este poate singurul tool pe care îl folosim, care ne-a ajutat să ne ducem mai departe expresia noastră, toate gândurile pe care le avem în zona aceasta culturală”.
Despre stilul său spune că este puțin complicat, “o metamorfoză între arta clasică și tehnologie”, un lucru pe care l-a făcut pentru că i-a plăcut, nu pentru că a trebuit să vândă ceva anume.
Da, sunt mulți creatori digitali, acesta este avantajul tehnologiei, dar lumea obosește și revine la desenul și pictura umană.
”Cultura este mai mult decât o simplă tranziție tehnologică. Este o schimbare de paradigmă, pentru că astăzi avem așa șansa uriașa de a combina tradițiile artistice tradiționale cu inovația tehnologică. Este un salt în evoluția artei și o metodă de conservare a tot ceea ce există până acum și pentru generațiile următoare”.
Autor: Olga Stancu