Lege pentru protecția jurnaliștilor | AUDIO
Articol de Mircea Apostolescu, 15 ianuarie 2025, 11:54
În urma evenimentelor recente, parlamentarul liberal Sebastian Burduja a anunțat că va promova o modificare legislativă prin care jurnaliștii aflați în exercițiul profesiei să beneficieze de o protecție sporită din partea legii:
„Dumneavoastră, ca jurnaliști, ați fost ținta unor atacuri agresive din partea unor oameni, drept pentru care mă angajez, în calitatea mea de parlamentar, de data aceasta, mă angajez să încerc să găsesc soluții prin care dumneavoastră, în timpul serviciului, când vă exercitați meseria de jurnalist, să fiți protejați, în fața celor care nu înțeleg importanța muncii dumneavoastră, nu vă respectă și, mai mult decât atât, vă pun siguranța în pericol.
Eu asta consider că nu este normal, într-o democrație„, a anunțat Sebastian Burduja.
O soluție ar putea consta în modificarea Codului Penal, astfel încât, între subiecții infracțiunii de ultraj să se poată număra și cei care au calitatea de jurnaliști și se află în exercițiul profesiei lor.
Infracțiunea de ultraj este incriminată de Art. 239 din Codul penal:
„Insulta, calomnia ori ameninţarea săvîrşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, contra unui funcţionar care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Lovirea sau orice acte de violenţă, precum şi vătămarea corporală săvîrşite împotriva persoanei prevăzute în alineatul precedent, aflată în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani„, prevede Art. 239 Cod penal.
Deci, în actuala formă, între elementele constitutive ale infracțiunii de ultraj este calitatea de funcționar a persoanei împotriva căreia se îndreaptă calomnia, insultele, lovurile sau alte violențe. Iar persoana trebuie să se afle în exercitarea atribuțiilor funcției.
Dacă, prin modificarea legislativă calitatea de jurnalist aflat în exercitarea profesiei ar fi introdusă în Art. 239, calomnia, injuriile, lovurile sau alte violențe săvârșite împotriva unui jurnalist ar putea fi încadrate la infracțiunea de ultraj.