Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO
Proiectul urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea ponderii surselor regenerabile în consumul final de energie, contribuind astfel la atingerea țintelor asumate de Uniunea Europeană pentru anul 2030.
Articol de Mircea Apostolescu, 17 ianuarie 2025, 12:26
Concret, proiectul vizează modernizarea și reabilitarea punctelor termice Ramuri Tei și Fundeni 2 din Sectorul 2 al Capitalei.
O componentă centrală o constituie instalarea unor panouri solare cu o putere instalată de cel puțin 50 kW, care vor fi integrate în sistemul existent de preparare a apei calde prin schimbătoare de căldură. Această soluție este menită să asigure creșterea gradului de eficiență energetică, pentru prepararea apei calde menajere.
Este vorba despre zona de nord-est, care este deficitară în ceea ce privește agentul termic și apa caldă menajeră, din cauza lipsei unui CET în acea zonă.
Din cauza acestei lipse de input de energie, agentul termic și apa caldă menajeră sunt aduse de la distante mari, prin rețeaua de termoficare, iar parametrii la care acestea sunt furnizate sunt, deseori, sub temperaturile contractuale.
De aceea, cetățenii se plâng de lipsa apei calde și căldurii din din apartamente.
Un aspect important este că instalațiile solare vor fi funcționale inclusiv pe timpul iernii, când cererea de energie termică este mai mare.
Pe lângă utilizarea energiei solare, proiectul prevede și lucrări ample de modernizare a instalațiilor termice, automatizării, rețelelor electrice și a structurii arhitecturale a punctelor termice.
Valoarea întregului proiect cuprinde pe lângă instalarea panourilor solare, proiectarea și realizarea lucrărilor pentru reabilitarea și eficientizarea punctelor termice.
Implementarea acestui proiect va avea beneficii clare: reducerea emisiilor de CO2, contribuind la îndeplinirea angajamentelor României în cadrul schemei europene de comercializare a certificatelor de emisii, precum și îmbunătățirea calității mediului urban.
Mai mult, prin aportul de energie, se îmbunătățește calitatea serviciului de termoficare, într-o zonă deficitară, din cauza lipsei unui CET, pe partea de nord, nord-est.
În același timp, acest proiect contribuie la protecția mediului și oferă un exemplu concret de adaptare a infrastructurii de termoficare la noile cerințe energetice.