”Horror Vacui”, cel mai lung eveniment teatral din lume, are loc la București, în februarie
Articol de andreiabarsanbfm, 20 ianuarie 2025, 17:55
Cel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc în luna februarie, la București. Horror Vacui este un act artistic de amploare, o reprezentație de tip teatru durațional susținută de peste 500 de actori, ce se va desfășura timp de 7 zile, 24 de ore din 24, între 15 și 22 februarie 2025, la Galeria de Artă Galateca din București.
Evenimentul este o premieră la nivel mondial și este primul demers organizat de Asociația A.R.T. Fusion sub umbrela Papercuts, o inițiativă care încurajezează schimbarea socială prin mai multă reziliență culturală și civică. Muzeul Abandonului este partenerul acestui proiect,
Publicul este invitat să contribuie cu testimoniale sau povești personale despre abandon, care pot fi incluse în performance și interpretate de actori, accesând acest formular: https://bit.ly/formular-papercuts. Tot aici se pot înscrie voluntari pentru a sprijini desfășurarea evenimentului la fața locului.
Printre actorii care se vor alătura se numără Maia Morgenstern, Ofelia Popii, Ada Galeș, Mihaela Sîrbu, Richard Bovnovski, Nicoleta Lefter, Tudor Cucu Dumitrescu, dar și Kate Pendry, o actriță britanică-norvegiană câștigătoare a premiului Ibsen, precum și alți scriitori și jurnaliști de renume internațional.
Acest demers cultural încearcă să aducă în discuție un punct de ruptură profund în istoria României. Peste 1 milion de copii au fost abandonați în perioada comunismului, devenind victime ale unui sistem care i-a transformat în „copiii nimănui”. Până astăzi, statul român nu deține date concrete despre această realitate tragică și continuă să ignore responsabilitatea față de această parte vulnerabilă a societății.
Horror Vacui abordează tema abandonului, a golului și a responsabilității colective. Tradus ca „fobia de gol”, reprezentația va avea loc timp de 7 zile non-stop, cu un impresionant efort artistic: 505 actori (câte 3 actori pe oră), 505 texte despre gol și despre antonimul abandonului. Aceste texte, dintre care jumătate sunt bazate pe mărturii și povești arhivate de Muzeul Abandonului, conturează o meditație colectivă despre recunoașterea trecutului și reconstrucția viitorului.
Un element esențial al proiectului este faptul că, indiferent de moment, în acest loc din București va exista mereu cineva disponibil pentru a vorbi despre aceste subiecte, fie că publicul vine să asculte, fie că nu.
”Trăim vremuri complicate, în care izolarea și abandonul persistă sub diverse forme în jurul nostru. Ne gândim la Papercuts ca la o platformă de fitness civic, un spațiu de mediere între trecut și viitor. Prin Horror Vacui, căutăm să scriem alături de spectatori o scrisoare deschisă statului român, pentru ca acesta să recunoască public ororile comise între anii 1966 și 1990 și să facă această recunoaștere cu o promisiune pentru viitor. Peste 1 milion de copii abandonați atunci sunt astăzi parte din societate, dar se confruntă cu dificultăți de integrare. Horror Vacui este o încercare a artei de a-și întări potențialul său politic și empatic.” – spune Alexandru Ivănoiu, actor, dramaturg și inițiator al proiectului:
Participarea este gratuită, iar programul detaliat va fi anunțat în curând pe rețelele de socializare ale proiectului.