Explozie la Muzeul din Drents. Mai multe exponate din expozitia ,,Dacia! Regatul aurului și argintului’ au fost furate
Articol de alinadecu, 25 ianuarie 2025, 15:05 / actualizat: 26 ianuarie 2025, 11:10
Sâmbătă dimineța, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția ‘Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului’, organizată în cooperare cu MNIR, a fost afectat de o explozie și mai multe exponate au fost furate.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, din primele evaluări, explozia a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului, unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României, autoritățile informând că un număr de exponate au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.
Ambasada României la Haga a fost notificată de MAE olandez.
MAE a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române, totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine, pentru a cere sprijin autorităților competente.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez, Caspar Veldkamp, în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România.
‘Partea olandeză a dat asigurări cu privire la un angajament clar și urgent atât la nivel operațional, cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol’, precizează MAE.
Poliţia suspectează că furtul a fost o operaţiune planificată cu atenţie, iar anchetatorii caută acum filmările de pe camere de supraveghere şi adună relatări ale martorilor. De asemenea, Interpol a fost chemat să asiste în acest caz.
Autorităţile solicită persoanelor care au vizitat recent muzeul să raporteze orice persoane suspecte pe care le-ar fi văzut în muzeu în ultimele zile, în special pe cele care au zăbovit lângă obiectele de mare valoare. De asemenea, oficialii olandezi dau sfaturi cu privire la orice încercare de a vinde artefactele furate. Localnicii care au montate camere de supraveghere în zona unde s-a produs explozia sunt, de asemenea, îndemnaţi să dea înregistrările poliţiei.
Istoricul de artă Arthur Brand, cunoscut drept „detectivul de artă”, a descris jaful ca parte a unei „tendinţe tulburătoare”:
„Împotriva acestui tip de spargere, niciun muzeu nu se poate proteja pe deplin”, a spus el, citat de presa olandeză.
Ministerul Afacerilor Externe păstrează legătura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGPR și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente.