Evaziune fiscala …..legala, de sute de miliarde de euro in UE
Articol de , 7 noiembrie 2014, 19:09
Prezenta astazi la Bucuresti, comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu a anuntat, intr-o conferinta de presa ca Programul Operaţional Asistenţă Tehnică pentru absorbtia fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 va fi adoptat pana la sfarsitul acestui an.
Este vorba de un program care, asa cum ii arata si numele, este menit sa ajute la punerea in practica a tuturor celorlalte programe operationale sectoriale, adica sa ajute tarile sa absoarba banii europeni. Romania ar avea mare nevoie pentru ca, desi au crescut mult turatia in ultimii 2 ani, autoritatile de la Bucuresti nu au ajuns decat la o rata de absorbtie de 38% a fondurilor acordate pentru perioada 2007-2013 adica sub 7 miliarde de euro. Mai avem la dispozitie inca un an, pana la sfarsitul lui 2015, sa trimitem la Bruxelles facturile pentru proiectele finantate din aceste fonduri.
Pentru 2014-2020 Romania poate cheltui alte peste 22 de miliarde de euro, iar un calcul facut de Erste Bank arata ca daca am reusi sa absorbim 90% din aceste fonduri, PIB-ul Romaniei ar creste, suplimentar, cu 0,8% pe an pentru fiecare an din perioada respectiva.
Tot de la Corina Cretu ne-a venit si alta veste buna si anume ca Politica Regionala va avea printre prioritati cresterea eficientei energetice a cladirilor. Aici Romania sta bine, pentru ca Institutul European pentru Performanta Cladirilor (BPIE – Building Performance Institute Europe) plaseaza tara noastra in grupul tarilor europene care au facut cei mai importanti pasi in elaborarea programului de reabilitare termica a cladirilor, mult inaintea Austriei, Germaniei sau Danemarcei, de exemplu.
Pe de alta parte, Comisia Europeana (CE) nu se afla in aceasta perioada intr-o pozitie prea confortabila sa faca promisiuni, avand in vedere revelatiile aparute in presa internationala privind modul in care Luxemburgul a ajutat 340 de mari companii din cele mai diverse domenii (ABN Amro, AIG, Amazon, Fiat, Apple, Ikea, Credit Agricole, AXA, Pepsi, Heinz, CBRE etc.) sa eludeze fiscul din tarile unde isi desfasoara activitatile, pagubind statele respective de incasari la buget de sute de miliarde de euro.
Este vorba, de o frauda, din pacate, perfect legala. Marile companii profitau si continua sa profite de legislatia luxemburgheza care le permite sa-si negocieze impozitele daca isi plaseaza sediul social in Marele Ducat, chiar si daca nu au niciun fel de activitate in Ducat. Majoritatea acestor negocieri s-au dus in perioada in care actualul presedinte al CE, Jean-Claude Juncker, era premier al Luxemburgului si au avut ca rezultat plata unor impozite aproape nesemnificative, asa cum a dezvaluit o ancheta la care au participat peste 80 de jurnalisti din mai multe tari.
Nu este doar cazul Luxemburgului, asemenea paradisuri fiscale in UE sunt si Olanda si Irlanda. Legislatiile luxemburgheza, olandeza si irlandeza sunt in perfecta concordanta cu cea europeana, deaceea companiile care au beneficiat nu vor fi condamnate niciodata penal. CE poate doar sa acuze ca, prin aceste acorduri negociate, companiile au beneficiat de ajutoare de stat si sa la oblige sa returneze banii. Dar chiar si daca CE are castig de cauza, banii vor fi returnati Luxemburgului, sau Olandei, sau Irlandei, nu tarilor care au fost pagubite efectiv.
Printre aceste tari se afla si Romania si multumita revelatiilor din presa romanii inteleg acum de ce Rompetrol, de exemplu, isi are sediul social in Olanda, desi are activitatile economice in Romania. La fel se intampla cu Credit Agricole, sau AIG, sau ABN Amro, sau CBRE care si ele au activitati in Romania si sunt pe lista companiilor evazioniste.
Demn de remarcat ca una din companiile de consultanta si audit care au consiliat evazionistii este PricewaterhouseCoopers, care figureaza printre liderii domeniului de audit si consultanta si in Romania
Marea problema este ca Luxemburgul, la fel ca Olanda si Irlanda, continua sa isi apere sistemul legislativ si nu pot fi sanctionate decat moral, trecandu-le pe “lista negra” a paradisurilor fiscale.