Super-bogatii romani recapata culoare in obraji
Articol de , 10 noiembrie 2014, 19:41
Cei mai bogati 300 de romani au, in total, o avere cumulata estimata in jurul a 22,5 de miliarde de euro, afirma Top 300 publicat astazi de revista Capital care a centralizat datele despre bunurile proprietate personala, dar si despre valoarea societatilor comerciale, sau a partilor din societatile comerciale, detinute de cei vizati.
Astfel, conform documentului cel mai bogat roman este Ion Tiriac, cu o avere estimata intre 1,2 si 1,3 miliarde de euro, urmat de Ioan Niculae, cu 1,1 miliarde de euro, si fratii Paval, cu 650 de milioane de euro.
Este primul an, din 2008 incoace, cand averile reincep sa creasca, avand in vedere ca minimumul averilor din Top 300, si anume 21,5 miliade de euro, a fost inregistrat anul trecut.
Dincolo de numele oamenilor de afaceri si de averile lor, acest clasament scoate la iveala o multime de informatii interesante despre economia romaneasca in general.
De exemplu: in 2008 primii 300 cei mai bogati romani aveau impreuna 39 de miliarde de euro. Scaderea atat de dramatica (de la 39 de miliarde la 22 de miliarde) se explica in primul rand prin prabusisea pietei funciare si mai ales a celei imobiliare.
Mai mult decat sugestiva in acest sens este situatia lui Gigi Becali, care in 2008 era cel mai bogat roman, cu 2,5 miliarde de euro, in cea mai mare parte provenind din terenuri si imobile, iar acum a cazut pe locul 13 cu o avere de 350 de milioane de euro.
In schimb, faptul ca Ion Tiriac are foarte multe investitii in alte domenii decat in terenuri si imobile i-a permis sa-si “amortizeze” caderea, de la 2 miliarde de euro cat avea in 2009 la 1,2 miliarde de euro acum.
Oricum, diversificarea pare sa fie regula celor mai bogati dintre bogati: intre ocupantii primelor 10 locuri doar fratii Paval, proprietarii retelei de magazine de bricolaj Dedeman, si-au facut averea investind intr-un singur domeniu. Toti ceilalti investesc in cel putin 3 sau 4 domenii: imobiliare, energie, auto, banci, agricultura, industrie chimica, resurse minerale, echipamente industriale, materiale de constructie, gaze naturale, telecomunicatii, etc.
Alta constatare importanta este concentrarea excesiva (chiar periculoasa) a avutiei in Bucuresti-Ilfov. Milionarii care locuiesc in capitala au impreuna jumatate din toata averea Top 300, adica 11 miliarde de euro.
Mai grave sunt discrepantele dintre regiuni: regiunea cea mai saraca a Romaniei, Sud-Vest, are o avere cumulata de numai 366 miliarde eeuro, de 30 de ori mai putin decat Capitala.
Pe de alta parte, trebuie sa remarcam ca marile averi se fac numai cu mari riscuri. Dintre primii 10 ocupanti ai Top-ului, trei au mari probleme cu justitia (Ioan Niculae) sau sunt chiar arestati (Gruia Stoica si Dan Adamescu). Numele lui Ion Tiriac este si el invocat in Scandalul EADS, desi nu exista acuzatii formale.
Este un semn ca superbogatii Romaniei sunt inca in etapa in care pot sa ofere informatii despre fiecare euro castigat, dar nu trebuie sa-i intrebi cum au facut primul million.