Ce ne facem cu deseurile nucleare?
Articol de , 12 noiembrie 2014, 17:18
Oprirea celor 200 de reactoare nucleare prevazuta a avea loc in urmatorii 25 de ani reprezinta “o provocare majora” pentru tarile in care se va produce, pentru ca experienta in acest domeniu este foarte redusa, a declarat astazi Fatih Birol, economist sef al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE) citat de Agentia France Presse (AFP).
Declaratia a fost facuta la Londra, cu ocazia prezentarii studiului prospectiv anual al AIE.
Fatih Birol a scos in evidenta incapacitatea tarilor care au centrale nucleare de a elabora o politica veritabila de gestionare a deseurilor nucleare.
“De 60 de ani avem central nucleare, dar inca nu avem o solutie permanenta pentru a gestiona un nivel atat de important de deseuri. Exista solutii provizorii, dar intrebarea-cheie referitoare la rezolvarea definitive a problemei ramane valabila” a adaugat economistul-sef al AIE.
Conform AIE, din cele 434 de reactoare nucleare infunctiune in lume la sfarsitul anului 2013, 200 vo trebui inchise fie din cauza ca sunt prea vechi, fie din cauza ca tarile respective au decis sa renunte la acest gen de energie, asa cum sunt Germania si Belgia.
Specialisti estimeaza ca desi procentul energiei atomice in productia totala de energie va scadea la nivel mondial pana in 2040, capacitatile de productie in centrale atomice vor creste, in special in China si India.
Solutiile provizorii la care se referea Fatih Birol constau, in general, in depozitarea deseurilor nucleare in mine de sare, la mare adancime, unde nu pot, teoretic, sa fie periculoase pentru om, dar continua sa produca radiatii timp de sute de ani.
Solutia definitiva ar fi neutralizarea acestor deseuri, adica eliminarea radioactivitatii lor.