Gazul de sist in Europa: mult zgomot pentru (prea) putin ?
Articol de , 17 noiembrie 2014, 14:21
Desi nu exista motive stiintifice pentru interzicerea fracturarii hidraulice, gazul de sist nu va contribui decat prea putin la rezolvarea problemelor de securitate energetica ale Europei, se afirma in cel mai recent raport al Consiliului Stiintific al Academiilor Europene (European Academies Science Advisory Council – EASAC) publicat pe 13 noiembrie si citat de EurActiv.com.
Bunele practici au « redus considerabil riscurile de mediu ale fracturarii hidraulice pentru obtinerea gazului de sist » afirma EASAC, care adauga ca substantele chimice potential periculoase utilizate la fracturare pot fi inloculte, la fel ca si aditivii. In plus, sisteme de control exista deja in multe tari, ceea ce minimizeaza impactul gazuoui de sist asupra sanatatii, securitati si mediului, afirma acelasi raport, care da exemplu in acest sens Germania.
EASAC este compus din reprezentantii academiilor nationale de stiinta din cele 28 de tari comunitare, ceea ce ofera raportului o considerabila autoritate, mai precizeaza EurActiv.com
Pe de alta parte, EASAC considera ca potentialul gazului de sist in UE este « nesigur » din cauza prea putinelor date existente despre cat de accesibile sunt aceste rezerve.
Cele mai mari rezerve estimate sunt in Polonia si Franta cu 4,1 respectiv 3,8 mii de miliarde de metri cubi, conform estimarilor Energy Information Administration (EIA) din Statele Unite. Prin comparatie, rezervele SUA sunt estimate la 16 mii de miliarde de metri cubi.
In plus, geologia Europei este « mai complicata » decat cea a SUA, cu roci « mai vechi » si « mai fracturate », ceea ce « are implicatii asupra viabilitatii tehnice si economice a extractiei de gaz » mai spune raportul.
Asta inseamna ca « numai o parte » din rezerve sunt exploatabile economic in Polonia, in vreme de ultimele studii au demonstrat ca in bazinul Parisului nu exista deloc rezerve de gaz de sist.
In plus, raportul EASAC este sceptic in ce priveste afirmatia ca gazul de sist poate limita incalzirea globala, pentru ca asta depinde de calitatea procesului de extractie.
Totusi, EASAC considera ca gazul de sist ofera o alternativa atractiva la gazul rusesc, in situtia geopolitica tensionata actuala si poate « aduce o contributie valoroasa la securitatea energetica » permitand un anumit nivel de « inlocuire a importurilor ».
Noile tehnici de forare orizontale au devenit disponibile, asa incat impactul a sol este redus, iar puturile de exploatare a gazului de sist pot fi amplasate mai aproape de zonele cu populatie densa, asa cum sunt in Europa, mai scrie raportul, care accentueaza, insa, faptul ca exploatarile trebuie facute intr-o transparenta totala, comunitatile locale trebuind sa fiie informate asupra tuturor tehnicilor si substantelor utilizate.