Ce ar fi fost dacă nu ar fi fost…
Articol de Vicentiu Andrei, 24 noiembrie 2014, 23:17 / actualizat: 25 noiembrie 2014, 15:01
Stau și acum și mă gândesc dacă nu cumva noi avem rolul principal pe marea scenă a vieții.
De cele mai multe ori, pe scenă, actorului i se întâmplă să își joace o scenă din viață reală. Cel care a înțeles viața actorului și a transpus-o în opere de mare succes este Konstantin Sergheevici Stanislavski.
Ținând în mână primul volum din “Biblia actorului” și simțind mirosul de mirodenii, o răsfoiesc și îmi dau seama de cât de plăcut este să stai într-un fotoliu, alături de o cană de ceai, iar în surdină să se audă numai picăturile de ploaie cum bat în geam.
Citind câteva pagini, gândul ne zboară la actorii ce se pregătesc pentru o nouă apariție pe scenă.
Un pasaj din carte ne-a atras atenția în mod deosebit, deoarece și în viața reală, ca și pe scenă, ne punem o mască și afișăm o personalitate opusă de a noastră.
Stanislavski a punctat destul de bine această idee când a afirmat că “Rolul pe care nu îl simți în interiorul tău este mai avantajos să-l prezinți spectatorului cu ajutorul efectelor exterioare, în aplauze”.
Cea care a adus o mare contribuție artei teatrale românești este jurnalista și realizatoarea emisiunilor de la Radio România Cultural, Raluca Rădulescu.
Odată cu organizarea târgului internațional Gaudeamus a lansat traducerea celui de-al doilea volum “Munca actorului cu sine însuși” a lui Stanislavski.
Jurnalist specializat în arta spectacolului, văzând 300 de spectacole pe an, dar și traducătoarea primului volum a lui Stanislavski, Raluca Rădulescu profită de ocaziea lansării și povestește invitaților cum o tânără actriță i-a spus că citește în fiecare seară câte o pagină din primul volum al “Bibliei actorului”.
Curioase, am achiziționat cartea, iar prima senzație când am atins-o a fost cea a atingerii fine de mătase.
Nu ne-am putut abține, așa că am deschis la o pagină oarecare unde am găsit un sfat ce se poate transpune și în viața reală: “Nu tot ce strălucește pe scenă este de aur.”. Așadar, ne-am dat seama că putem considera cărțile „cei mai buni profesori”.
Elena Manuela Ionescu
Andra Elena Radu
Proiectul „Student la Gaudeamus” este realizat de catre BucurestiFM in colaborare cu Facultatea de Jurnalism a Universitatii Hyperion.