UPDATE: Primăria Capitalei susține că nu există pericolul întreruperii furnizării agentului termic către populație, de la 1 ianuarie
Articol de , 25 noiembrie 2014, 16:01
UPDATE: 15:50 Intr-un comunicat de presă remis, in urma conferinței de presă a Sindicatului Liber Independent RADET, Primăria Capitalei susține că nu ar exista pericolul întreruperii furnizării agentului termic către populație, deoarece, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de mâine, se va afla proiectul de Hotărâre a Guvernului privind transferul pachetului de acțiuni emise de către Electrocentrale București SA ( ELCEN) , din proprietatea privată a statului, în proorietatea privată a Municipiului București.
Odată cu crearea sistemului integrat de producție, transport și distribuție a energiei termice la nivelul Municipiului București, prin unificarea ELCEN cu RADET, datoriile istorice ale regiei de termoficare către producătorul de energie termică se vor șterge prin confuziune.
In plus, vor fi create și premisele modernizării, reabilitării și eficientizării acestui serviciu integrat, ducând la un tarif suportabil pentru bucureșteni, mai susține comunicatul Primariei Capitalei.
Cartiere întregi din Capitală riscă să rămână fără apă caldă și căldură de la 1 ianuarie 2015, deoarece RADET București ar putea avea, de la 1 decembrie 2014, poprire de 100% pe conturi din partea ELCEN București și nu va mai dispune de fonduri pentru achiziționarea de materiale necesare pentru remedierea avariilor din teritoriu, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele sindicatului RADET, Ioana Stoica.
Reparațiile curente au fost făcute de către angajați din banii proprii, transmite reporterul București FM, Mircea Apostolescu.
Dacă poprirea conturilor va continua, de la 1 decembrie, nu vor mai exista bani pentru reparații. Singura soluție va fi izolarea zonelor in care apar avarii și inchiderea acestora.
Astfel, de la 1 ianuarie 2015, sistemul de termoficare s-ar putea opri total, din cauza popririi conturilor, spune Ioana Stoica.
Pentru rezolvarea situației RADET, Guvernul României trebuie să emită cat mai repede Ordonanța de Urgență privind trecerea ELCEN la Primăria Capitalei.
Tot Guvernul ar trebui să modifice cadrul legislatiei, in ceea ce privește incasarea facturilor de către ELCEN și acumularea penalităților la datoria istorică a RADET.
In același timp, Primăria Capitalei ar trebui să plătească cele peste 226 milioane de lei, reprezentând datoria municipalității pentru subventia acordată populației, a mai spus șefa sindicatului RADET.
Sindicatul RADET cere limitarea prețului la gaze pentru CET-uri
Pretul gazelor naturale pentru CET-urile care produc energia termică pentru populație trebuie să rămână la nivelul prețului pentru consumatorii casnici.
In cazul in care prețul gazelor naturale livrate CET-urilor fi majorat, va crește și pretul energiei termice livrate populației.
Această creștere a prețului va avea ca urmare declanșarea multor consumatori de la sistemul public de termoficare, spune liderul Sindicatului Liber din RADET, Ioana Stoica.