Banii pe care trebuie neaparat sa-i cheltuim
Articol de , 27 noiembrie 2014, 16:51
Cele 210 milioane de lei fonduri europene destinate sprijinirii Intreprinderilor mici si mijlocii din regiunea Bucuresti-Ilfov in perioada 2007-2013, au fost utilizate in proportie de 100%, a anuntat astazi Agentia de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov in reuniunea de bilant dupa 8 ani de functionare a Programului Operational Regional (POR).
O reuniune la care au participat si comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, si ministrul fondurilor europene, EugenTeodorovici.
100% absorbtie la IMM-uri nu inseamna, din pacate, ca stam bine si la total. Dimpotriva: din suma de 1 miliard 600 de milioane de lei disponibili prin POR in perioada 2007-2013 in Bucuresti- Ilfov, s-au absorbit doar 38% adica 720 de milioane de lei.
Avand in vedere ca media absorbtiei pe tara in este de 53%, Bucuresti-Ilfov este la coada clasamentului intre cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.
Din fericire mai exista timp ca sa se recupereze o parte din intarziere pentru ca Romania mai are la dispozitie cel putin un an, pana la 31 decembrie 2015, ca sa cheltuiasca fondurile structurale din 2007-2013. Eugen Teodorovici a afirmat ca Slovacia a cerut, alaturi de alte tari din Europa Centrala si de Est (ECE), ca termenul limita sa se mai prelungeasca cu un an, pana la 31 decembrie 2016. Ministrii de externe comunitari au fost de acord, dar trebuie sa decida sefii de stat si de guvern, probabil la summit-ul din decembrie.
Este, insa, clar ca IMM-urile s-au miscat cel mai bine si nu s-au speriat de nenumaratele obstacole birocratice. Dar pentru IMM-uri nu a existat decat o singura axa de prioritara, Axa 4, restul de 4 axe prioritare erau gandite sa ofere bani autoritatilor locale, dar acestea s-au miscat mult mai incet. De exemplu, pentru Axa prioritara 1, “Dezvoltare urbana”, au fost disponibili 526 de milioane de lei si au fost absorbiti pana acum doar 164 de milioane, adica sub o treime. La fel pentru Axa 3, “Infrastructura sociala”, unde din 311 milioane de lei au fost absorbite doar 92 de milioane
Lentoarea autoritatatilor locale are mai multe explicatii. In primul rand programul a debutat in 2007, iar 2007 si 2008 au fost ani in care existau bani multi, veneau investitori multi, si primariile nu au dorit sa se lege la cap fara sa le doara cu tot felul de formalitati care le speriau si pentru care nu aveau nici personal specializat. Apoi, spre deosebire de IMM-uri, autoritatile locale trebuie sa treaca prin proceduri foarte greoaie si lungi de achizitii publice. Dupa aceea, urmeaza perioade si mai lungi pentru depunerea si judecarea contestatiilor.
Acum se pare ca toate procedurile de achizitii s-au incheiat si toate contestatiile s-au rezolvat, asa ca in ultimele 12 luni viteza de absorbtie a fondurile pentru proiecte publice s-a dublat . Exemplu : in 2013 erau 52 de kilometri de drumuri judetele si locale modernizate, in 2014 sunt 129 de kilometri.
La fel de adevarat este ca noi singuri am decis proceduri birocratice mult mai complicate si mai greoaie chiar decat cele cerute de Comisia Europeana. Dupa cum se exprima, sugestiv, ministrul Teodorovici “a fost o perioada in care noi am luptat impotriva noastra”.
Desi trecem pe langa ele fara se luam in seama, proiectele finantate cu bani europeni sunt destul de vizibile in capitala. De exemplu Pasajul Piata Sudului, reabilitarea liceelor Iulia Hasdeu si Rosetti, noul Spital de copii Victor Gomoiu, sau chiar pista de biciclete de pe Calea Victoriei. Pasajul Piata Sudului se inscrie perfect in politica anuntata de Corina Cretu, de crestere a mobilitatii in zonele urbane din UE. Despre pista de biciclete cred, totusi, ca putini sunt soferii bucuresteni care sa fie de parere ca banii au fost cheltuiti pe ceva util.
Lasand gluma la o parte, Eugen Teodorovici nu exclude ca sefii de stat si de guvern sa nu accepte, totusi, o noua prelungire a termenului-limita. Daca se va intampla asta, el apreciaza ca la sfarsitul anului viitor (daca actualul ritm va fi pastrat!) vom ajunge la un grad de absorbtie de 80%, pe ansamblu. Ministrul considera ca vor ramane deficitare POS Transport si POS Protectia Mediului.
La randul ei, ca se ne consoleze ca si capra vecinului este intr-o stare la fel de proasta, Corina Cretu a dat drept exemplu sudul Italiei, o regiune in care UE pompeaza de 25 de ani multi cu intentia de a o ajuta sa recupereze decalajele fata de restul Italiei. Dar degeaba, rezultatele sunt aproape nule, din cate a afirmat comisarul european.