Credinciosii ortodocsi il sarbatoresc duminica pe Sfantul Andrei
Articol de Sabina Lapadatescu, 28 noiembrie 2014, 10:47
La noi in tara Sfantul Andrei se bucura de o cinstire deosebita, acesta fiind considerat Apostolul romanilor sau crestinatorul poporului roman.
Moastele Sfantului Apostol Andrei- cel Intai chemat si Ocrotitorul Romaniei- au fost aduse pentru prima data in tara noastra in 1996, sfantul revenind astfel pe pamant romanesc dupa aproape 2.000 de ani de cand pasise pe aceste meleaguri pentru a raspandi Evanghelia lui Hristos.
In traditia populara, noaptea din ajunul Sfantului Andrei – 29 spre 3o noiembrie – este considerata noaptea strigoilor intrucat se zice ca duhurile rele umbla sa fure mana vacilor, rodul livezilor si mintile oamenilor.
Tocmai de aceea prin unele sate inca se mai practica obiceiuri care sa asigure protectie oamenilor, animalelor si gospodariilor. Taranul roman foloseste usturoiul- la usile si ferestrele casei si grajdului (se agata funii de usturoi pentru a alunga spiritele rele).
Pentru a testa cat de rodnice vor fi campurile si livezile anul urmator in acea noapte se aduc in casa crengute de visin sau se seamana boabe de grau in mici recipiente.
Mai exista obiceiul ca fetele care vor sa afle cu cine se vor marita sa-si puna busuioc sub perna inainte de culcare sperand sa-si viseze viitorul sot.
3o noiembrie este considerata zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.