Atenție de unde cumpărați carne de porc
Articol de , 29 noiembrie 2014, 21:19
Românii care sacrifică animale de Crăciun în gospodăriile proprii sunt sfătuiți să ducă bucăți de carne la analize.
Examinarea cărnii de porc pentru depistarea trichinelozei este obligatorie, reamintește Autoritatea Națională Sanitară Veterinară. Asta în condițiile în care cele mai multe cazuri de îmbolnăvire la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru prevenirea unor astfel de situații, medicii veterinari recomandă verificarea animalelor înainte de sacrificare şi, de asemenea, asomarea lor pentru a le scuti de suferinţă. În situaţia în care doctorul constată că porcii sunt bolnavi, aceștia nu trebuie scoși la vânzare, pentru că statul îi va despăgubi pe proprietari la valoarea de piață. În caz contrar amenzile ajung până la 2.000 de lei.
Potrivit legii, sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în locuri neamenajate sunt interzise. Dacă o persoană care a cumpărat un animal tăiat în astfel de condiții este verificată în trafic şi nu prezintă documente sanitar-veterinare, atât aceasta cât şi vânzătorul pot fi amendaţi, iar animalele vor fi confiscate fără a se oferi despăgubiri.