96 de ani de Romania
Articol de Vicentiu Andrei, 1 decembrie 2014, 08:12
Istoria Marii Uniri de la 1918 care a creat Romania, statul modern in care traim, incepe cu doi ani inainte.
Fundamentata pe ideile vechi de secole ale necesitatii unirii tuturor romanilor, in cadrul primului razboi mondial a aparut necesitatea implicarii armate astfel incat in 1916 România s-a alaturat Antantei.
Desi armata româna a fost nevoita sa lupte simultat cu trei puternice forte dusmane, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman si cu cel prusac, rezistenta indarjita de pe frontul din Moldova a adus o serie de victorii dramatice care pareau imposibile la un moment dat astfel incat anul 1918 a devenit reperul nostru existential.
Astfel, Transilvania, Bucovina si Basarabia s-au unit democratic in urma unui set de alegeri libere cu România formând România Mare, stat ce a avut cea mai mare extindere teritorială din istoria acestei natiuni, aproape trei sute de mii de kilomtri patrati.
Din fericire romanii nu s-au limitat la crearea unei tari.
Politica interna moderna implementata de Ferdinand, regele reintregirii, urmare de bun simt a felului in care unchiul sau, Carol I, condusese aceasta tara, a dus la o dezvoltare fara precedent a Romaniei.
In perioada interbelica Romania a devenit model de dezvoltare pentru intregul continent, sintagma „Granarul Europei” descriind o realitate greu de imaginat in zilele noastre.
Tanara tara a evoluat spectaculos si din punct de vedere politico-militar. Explozia demografica, sistemul democratic si investitiile straine masive au dus la posibilitatea afirmarii Romaniei drept putere regionala, statut intarit printr-o serie de aliante strategice cu tarile vecine (Mica Antanta) si cu marile puteri democratice.
Din pacate tumultul nebun al sfarsitului deceniului patru al secolului trecut a adus Romaniei Mari o serie de lovituri ce au ciuntit pentru urmatorii 75 de ani identitatea nationala in complexitatea ei.
Astfel, in 1940, România a fost nevoita sub presiunea Germaniei naziste condusă de Hitler, să cedeze teritorii Ungariei (nordul Transilvaniei), Bulgariei (Cadrilaterul) si Uniunii Sovietice (Basarabia, tinutul Herta si Bucovina de nord).
După momentul de la 23 august 1944 si întoarcerea armelor contra Puterilor Axei, România s-a alăturat Puterilor Aliate (Anglia, Statele Unite, Franta si Uniunea Sovietică) insa a recuperat doar Transilvania de Nord.
Din pacate pentru democratie si pentru cultura nationala si romanism, venirea comunistilor la putere a echivalat cu un dezastru intins pe o perioada de 45 de ani, dezastru pe care numai contextul international favorabil (Glasnostul initiat de Gorbaciov in URSS cu sprijin american) l-a invins in decembrie 1989.
După Revolutie România a intrat pe dureroasa cale a reformelor economice si politice iar rezultatul a fost aderarea la NATO si la Uniunea Europeană, inchizandu-se astfel cercul vicios al extremelor aduse de dictaturile perindate pe aceste meleaguri inca de la sfarsitul anilor 30.
In prezent România este a noua tară după suprafata teritoriului (238 391 km²) din Uniunea Europeană si a saptea după criteriul populatiei (in jur de 20 milioane locuitori) in vreme ce Bucurestiul, Capitala tării, este al saselea oras din UE după populatie (aproape 2 milioane locuitori).
Surse foto
Wikipedia.org
Caleaeuropeana.ro