SUTE de utilaje şi 21.800 de tone de materiale antiderapante, pregătite pentru deszăpezirea din Capitală
Articol de , 1 decembrie 2014, 14:01
Operatorii de deszăpezire din Capitală sunt în stare de alarmă şi au pregătite 21.800 de tone de materiale antiderapante şi peste 500 de utilaje, care vor interveni mai întâi pe străzile unde se formează polei, în apropierea rampelor, pantelor şi podurilor, potrivit municipalităţii.
Utilajele operatorilor de deszăpezire sunt pregătite în 85 de puncte fixe, de unde vor pleca pe străzile din toate sectoarele Capitalei, în special pe bulevardele unde se formează polei.
Potrivit Primăriei Capitalei, în noaptea de duminică spre luni, 182 de utilaje au aplicat tratamente cu materiale antiderapant pe arterele principale, unde circulă mijloacele de transport în comun, dar şi pe unele străzi laterale.
Operatorii au intervenit, luni, şi prin acţiuni de pluguire, acolo unde s-a depus deja zăpadă pe carosabil, în sectoarele 3 şi 5. De asemenea, s-a intervenit cu 10 utilaje în zona Pieţei Constituţiei, pentru asigurarea în bune condiţii a paradei organizate de Ziua Naţională a României, a precizat sursa cătat.
Operatorii de deszăpezire au pregătite 526 de utilaje, 2.748 de operatori şi au un stoc de materiale antiderapante de 21.836 de tone, cu care vor interveni în funcţie de evoluţia vremii, potrivit municipalităţii.
În Capitală s-a format polei pe străzi şi a început să ningă, de luni până marţi seară fiind sub avertizare cod galben.
De asemenea, au fost avertizate cu cod galben 27 de judeţe, respectiv Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Caraş-Severin, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Cluj, în aceste zone fiind anunţate ninsori şi intensificări ale vântului.
Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, până marţi, la ora 22.00, în aceste zona va ninge şi local stratul de zăpadă nou depus va depăşi 10-15 centimetri. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, la munte şi în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 de kilometri pe oră, iar local şi temporar, zăpada va fi viscolită.
Directorul ANM, Ion Sandu, a anunţat luni, la Comandamentul de iarnă de la Guvern, că situaţia meteo rămâne complicată în următoarele ore, cu viteze ale vântului de până la 80 de kilometri pe oră şi temperaturi scăzute, care pot cauza polei până marţi după-amiază, dar de miercuri va fi un regim de iarnă normal, cu precipitaţii slabe şi temperaturi uşor pozitive pe timpul zilei
Ion Sandu a precizat că, după expirarea codului galben, mai pot fi emise atenţionări, dar numai punctual, pentru anumite zone şi perioade scurte, nu la nivel naţional.