Timbrele româneşti celebrează tezaurul cultural naţional
Articol de Sabina Lapadatescu, 6 decembrie 2014, 16:00
Timbrele românești celebrează scriitori și pagini de colecție din literatura românească este dedicată literaturii române și scriitorilor noștri, care prin versurile și proza lor au creat adevărate pagini de colecție ale neamului românesc.
Intitulată Scriitori și pagini de colecție, emisiunea filatelică este alcătuită din patru timbre pe care sunt reprezentate portretele a patru scriitori, împreună cu un mic fragment din opera lor și semnătura fiecăruia.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei este reprodus portretul scriitorului Ion Creangă, reprezentant de seamă al literaturii clasice românești, alături de paragraful introductiv al operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”, de altfel una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite scrieri ale sale.
Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei ilustrează portretul lui Vasile Alecsandri, cunoscut în literatura română în special datoriă pastelurilor ce se regăsesc în opera sa. Alături de portretul scriitorului, pe timbru sunt reproduse și primele două strofe ale poeziei „Hora Unirii”.
Marca poștală cu valoarea nominală de 7,60 lei ilustrează imaginea poetului George Coșbuc, unul dintre autorii clasici ai tezaurului literar românesc, ale cărui poeme alcătuiesc o monografie epico-lirică a satului românesc. Alături de portretul scriitorului sunt reproduse și două strofe din poezia „Lupta vieții”.
Cel de-al patrulea timbru, cu valoarea nominală de 8,10 lei, îl înfățișează pe poetul George Bacovia, a cărui poezie este expresia cea mai elocventă și mai durabilă a simbolismului autohton. Timbrul ilustrează totodată și primele două strofe ale poeziei „Decembrie”.
Pe vinietele minicolilor de timbre sunt reproduse imaginile a patru opere de artă (sculpturi și medalioane), care îi ilustrează pe cei patru scriitori români. Acestea sunt creații ale unor artiști plastici români și aparțin patrimoniului Muzeului Național al Literaturii Române din București: George Coșbuc (sculptură de Ion Coșan), George Bacovia (sculptură de Milița Pătrașcu), Ion Creangă (medalion realizat de Pavel Mercea) și Vasile Alecsandri (bust realizat de Spiridon Georgescu).