Despre scumpiri si ieftiniri
Articol de , 17 decembrie 2014, 18:34
Numărul tranzacţiilor cu locuinţe de lux din Bucureşti a crescut cu 12%, încurajând dezvoltatorii să înceapă proiecte de mari dimensiuni pe acest segment, au anuntat reprezentanţii unei firme imobiliare care are în portofoliu 2.500 de proprietăţi în zonele centrale şi ultracentrale ale capitalei.
Astfel, oferta nouă pe segmentul locuinţelor de lux în 2014-2015 se ridică la peste 500 apartamente în construcţie în Şoseaua Nordului – Herăstrău, Primăverii, Floreasca, Kiseleff şi Aviatorilor.
Conform specialistilor din piata, 40% dintre cumpărătorii de locuitne de lux din 2014 au ales apartamentele cu 3 camere, acestea fiind versatile, se potrivesc şi unui cuplu tânăr dar şi unei familii şi au un randament investiţional bun. Apartamentele cu suprafeţe mari, de 4 camere sau mai mari au avut o pondere în achiziţii de circa 35% in timp ce apartamentele cu 2 camere sunt cumpărate în special de investitori, pentru că au potenţial bun de închiriere, zonele de top fiind preferate de expaţi.
Specialistii din “real-estate”-ul de lux afirma ca varsta cumparatorior scade continuu in Romania, cei de sub 30d e ani fiind din ce in ce mai numerosi. Este vorba in special de copiii celor care au facut avere in perioada de boom economic de pana in 2008.
Revenind la casele pe care si le permit majoritatea romanilor, preturile locuintelor din Capitala au evoluat in 2014 diferit, de la cartier la cartier, asa cum arata un studiul al Imobiliare.ro citat de wall-street.ro.
Apartamentele vechi s-au ieftinit cu aproape 5% fata de 2013 in Cotroceni, pe bd. Ferdinand sau la Parcul Carol si cu aproape 4% in Militari si Titan
Apartamentele noi s-au ieftinit in zonele Giurgiului , Ghencea si Unirii, in Colentina si in Tei
In schimb, s-au scumpit apartamente vechi din Giulesti, cu 5%, Aviatiei, cu 4% si chiar cele din Rahova, cu 2,6% (!)
In ce priveste scumpirile de apartamente noi, ele au fost in Dacia-Eminescu, cu 7%, pe 1 Mai, cu 31% si in Dorobanti-Floreasca, cu aproape 7%
Pentru ca tot am vorbit despre (unele) ieftiniri, iata ca pretul international al petrolului nu inceteaza sa scada.
Cotaţia barilului de petrol Brent, din Marea Nordului, negociat la Bursa din Londra, a coborât, astazi sub 59 de dolari continuând o tendinţă de scădere care a început în urmă cu şase luni, pe fondul încetinirii economiei chineze, apreciaza agentia Reuters. În prezent, preţul barilului de ţiţei Brent este la jumătate faţă de preţul de 115 dolari înregistrat în luna iunie a acestui an.
Alta cauza este oferta abundenta şi scăderera cererii, la care se adaugă decizia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu-si reduce productia zilnica de 30 de milioane de barili
Petrolul a inregistat un nou mimim si la Bursa din New York, unde pretul barilului WTI a coborat sub 55 de dolari astazi.
Probabilitatea unei opriri a caderii in continuare a pretului petrolului pare sa fie redusa in conditiile in care stocurile sunt mai mari decat normal, iar economia mondiala isi revine mai greu din criza decat se astepta.
La randul ei, Rusia, al doilea mare producastor mondial de petrol si ne-membru OPEC este intr-o situatie imposibila: prin scaderea pretului pierde sume imense de bani tocmai in perioada in care ar avea nevoie de ei pentru ca este supusa embargoului european si american, dar nici nu poate sa-si reduca productia proprie pentru a forta cresterea preturilor, pentru ca astfel si-ar reduce si mai mult incasarile in devize. Asa ca ministrul rus al Energiei a declarat că ţara sa nu va reduce producţia de petrol.
Daca petrolul este atat de ieftin si se pare ca va ramane un timp ieftin, asta nu inseamna ca nu mai merita sa cautam in Romania noi rezerve, dimpotriva.
OMV Petrom (SNP) şi Hunt Oil Company of Romania (subsidiara a grupului american Hunt Oil) au anunţat, astazi, descoperirea unui zăcământ de ţiţei şi gaze la sud de judeţul Buzău, după o investiţie comună în explorare care se ridică la 5 milioane euro.
„Aceasta are potenţialul să fie cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani, din zona Munteniei”, se arată într-un comunicat al OMV Petrom. Zăcământul a fost descoperit în perimetrul VIII Urziceni Est, la o adâncime de peste 2.500 de metri. Estimările obţinute din testele efectuate la cele două straturi geologice indică o producţie potenţială pe sondă intre 1.200 si 2.100 bep (baril echivalent petrol) pe zi.
Lucrul si mai interesant este ca descoperirea se află la numai 7-12 km distanţă de zăcăminte mature, exploatate de peste 50 de ani. De unde se vede ca niciodata nu trebuie sa incetezi sa cauti chiar si acolo unde crezi ca nu vei mai gasi nimic.