În ultimii ani a crescut speranţa de viaţă
Articol de Sabina Lapadatescu, 18 decembrie 2014, 16:50
Speranţa de viaţă a populaţiei lumii a crescut cu şase ani faţă de anul 1990, se arată într-un studiu statistic publicat într-o revistă medicală britanică. Media a crescut de la 65,3 ani în 1990 la 71,5 ani în 2013, se explică în analiza, care include date statistice furnizate de 188 de ţări.
Pentru bărbaţi, speranţa de viaţă a crescut în medie cu 5,8 ani între 1990 şi 2013, în timp ce pentru femei, creşterea medie este de 6,6 ani.
„Progresele realizate în faţa unui număr mare de boli şi afecţiuni sunt bune, ba chiar remarcabile, dar putem şi trebuie să facem mai mult”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Christopher Murray, profesor la Universitatea Washington.
Potrivit cercetătorilor, în ţările bogate, scăderea numărului deceselor provocate de cancer şi de bolile cardiovasculare a condus la creşterea speranţei de viaţă, în timp ce în ţările sărace, progresul se explică în principal prin scăderea numărului de decese în rândul sugarilor şi copiilor din cauza diareei sau a bolilor respiratorii.
Cu toate acestea, la copiii de sub 5 ani, infecţiile respiratorii, malaria şi diareea rămân principalele cauze ale mortalităţii şi continuă să ucidă în fiecare an aproape 2 milioane de copii cu vârste cuprinse între 1 lună şi 5 ani.
Pe de altă parte, trendul ascendent al speranţei de viaţă maschează o creştere a numărului de îmbolnăviri de anumite boli, cum ar fi în special cancerul de ficat cauzat de hepatita C (+ 125%), tulburările grave ale ritmului cardiac ( +100%), bolile legate de consumul de droguri (+ 63%), insuficienţa renală cronică (+37%) şi diabetul (+ 9%).