Beneficiile consumului de caju
Articol de Stefania Grigore, 20 decembrie 2014, 10:43
Arborele de caju este originar din Brazilia, unde fructele sale sunt considerata adevarate delicatese. In secolul al 16-lea, portughezii au inceput sa planteze arborele in India si in unele tari din Africa, unde se cultiva si in ziua de astazi.
Ceea ce numim alune de caju sunt de fapt semintele acestui fruct.
Nucile caju sunt un adevarat deliciu bogat in proprietati valoroase pentru organismul uman, sunt bogate in fier, fosfor, seleniu, magneziu si zinc. Caju este bogat in vitaminele B1, B2 , B3 si vitamina E. Caju este, de asemenea, o buna sursa de energie, fitochimicale, antioxidanti si proteine.
In zonele unde se cultiva caju, fructele sunt utilizate pentru consum, putand fi procesate ca sucuri, dulceturi sau in diferite tipuri de dulciuri. Din sucul de caju se poate obtine, in urma unui proces de fermentare, o cunoscuta bautura alcoolica locala.
Beneficiile de top ale nucilor caju:
Previne cancerul
Nucile de caju contin proantocianidine, o clasa de flavone care distrug tumorile si stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase. Studiile au aratat, de asemenea, ca nucile de caju pot reduce riscul de cancer de colon. Continutul lor ridicat de cupru face ca aceste seminte sa ajute la eliminarea radicalilor liberi, iar datorita faptului ca sunt bune surse de fitochimicale si antioxidanti ne protejeaza de boli de inima si cancer.
Ajuta la sanatatea inimii
Nucile caju au o cantitate mare de grasimi sanatoase, monosaturate cum ar fi acidul oleic, prezent si in valorosul ulei de masline, care ajuta la diminuarea nivelului de cholesterol rau – LDL si cresterea nivelului de colesterol bun – HDL. Totodata, cantitatea mare de magneziu si antioxidanti contrinuie la reglarea tensiunii arteriale si scade semnificativ riscul de boli cardiovasculare.
Sanatatea parului si a pielii
Nucile de caju sunt bogate în cupru mineral. O componenta esentiala a numeroaselor enzime, cuprul joaca un rol important intr-o gama larga de procese. Spre exemplu, converteste tirozina in melanina, care este pigmentul ce da parului si pielii, culoarea.
Sanatatea oaselor
Nucile de caju sunt foarte bogate in magneziu. Iar faptul ca de calciu si magneziu este necesar pentru oase puternice, este bine cunoscut. Cea mai mare cantitate de magneziu din corpul uman se regaseste in oase. Cuprul din caju este vital pentru functionarea enzimelor responsabile de combinarea colagenului si elastinei, ce ofera substanta si flexibilitate oaselor si articulatiilor. De asemenea, fosforul continut de caju este important pentru sistemul osos si dinti.
Bun pentru sistemul nervos
Nucile de caju fiind bogate in magneziu (292mg/ 100g caju), nucile caju contribuie la indepartarea migrenelor, a starii de oboseala sau de anxietate, imbunatatind sanatatea sistemului nervos, dar si a vaselor de sange sau a musculaturii.
Previne litiaza biliara
Datele colectate de la 80.718 femei in cadrul studiului “Nurses’ Health” demonstreaza ca femeile care consuma cel putin 35 de grame nuci in fiecare saptamana, cum ar fi caju, au un risc cu 25% mai mic de a dezvolta calculi biliari.
Ajuta la scaderea in greutate
Desi au un continut caloric mare (553 calorii/ 100g de nuci caju), acestea scad riscul de a castiga in greutate.
Nucile de caju contin mai putine grasimi decat majoritatea fructelor cu coaja lemnoasa populare, respectiv dintre alune, nuci pecan, migdale si nuci. Acestea sunt o buna sursa de energie si bogate in fibre, ceea ce le recomanda drept o gustare foarte delicioasa si sanatoasa.
Pentru o vedere de vultur
Datorita continutului mare de Zeaxanthin, un important carotenoid, consumul regulat de nuci caju imbunatateste vederea si sanatatea ochilor si previne degenerescenta maculara odata cu inaintarea in varsta.
Pentru ca beneficiile sale sa fie din cele mai bune, caju folosit trebuie sa fie crud, organic, netratat.
Sursa articol: http://marawvegan.ro/