Reabilitarea termică a blocurilor, o miză pentru viitorul Bucureștiului
Articol de Stefania Grigore, 22 decembrie 2014, 11:49
În vreme ce specialiștii în energie afirmă răspicat că simpla fuziune a producătorului de energie termică, ELCEN, cu regia de termoficare, RADET, nu va rezolva problema costului gigacaloriei și că Bucurestiul are nevoie de o strategie energetică, care să includă producția de energie din surse regenerabile și eficientizarea energetică a clădirilor, reabilitarea termică se face cu viteze diferite, in funcție de bugetele primăriilor de sector.
Astfel, in Sectorul 1, cel mai bogat sector al Bucureștiului, peste 80% dintre blocuri au fost reabilitate termic, din anul 2008, până acum. Asta înseamnă 800 de blocuri de locuințe, intre trei și zece etaje, al căror consum de energie a scăzut, în medie, cu 41%.
Pentru a continua reabilitarea termică gratuită pentru proprietari, Primăria Sectorului 1 a contractat cu BEI un credit in valoare de peste 136 de milioane de euro, în luna iulie, anul acesta. In acest fel, autoritățile locale speră să reabiliteze termic, până la sfârșitul anului viitor, ultimele 150 de blocuri de locuințe.
La polul opus, se află unul dintre sectoarele Bucureștiului cu cele mai mici bugete, Sectorul 4. Aici au fost reabilitate doar 117 blocuri, banii provenind de la bugetul local, de la Ministerul Dezvoltării și dintr-un credit BEI, in valoare de 34 milioane de euro.
Edilul Cristian Popescu-Piedone pregătise un program masiv de reabilitare termică, ce ar fi urmat să cuprindă 1305 blocuri, în perioada 2014-2020. Un credit BEI, in valoare de peste 224 milioane euro a fost accesat de către Primăria Sectorului 4, in acest scop.
Numai că, potrivit lui Piedone, a intervenit problema gratuității. Astfel, asociatiile de proprietari trebuie să își asume angajamentul că vor suporta 20% din valoarea lucrărilor de reabilitare termică. Primăria Sectorului 4 ar urma să avanseze întreaga sumă, urmând să recupereze cei 20% , pe parcursul a 10 ani.
Piedone spune că succesul programului, care ar putea demara în martie-aprilie, va depinde de modul in care cetățenii vor înțelege să își asume sau nu responsabilitatea de a plăti acea contribuție de 20% , pe durata a zece ani de la finalizarea lucrărilor de reabilitare termică.
Autor: Mircea Apostolescu