Tarile OPEC lanseaza razboiul total pe piata petrolului
Articol de , 22 decembrie 2014, 15:37
Decizia monarhiilor din Golf de a-i neutraliza pe producatorii de petrol din surse neconventionale, in special petrolul de sist, intareste incertitudinine care planeaza asupra pietei mondiale a petrolului, afirma decidentii, dar si analistii internationali citati de Agentia France Presse (AFP).
Ali al-Nuadimi, ministrul sudit al petrolului, a avertizat ieri ca nimeni nu poate prezice viitorul in aceasta privinta, afirma AFP.
“Trebuie sa asteptam sa vedem daca extractia de petrol de sist poate continua dupa prabusirea pretului barilului” a declarat al-Nuadimi la un forum organizat la Abu Dhabi. “Mai exista si alte surse neconventionale de petrol decat sisturile, care sunt deasemenea putin rentabile. Vor fi si ele afectate” a mai precizat ministrul saudit.
“Dar acesta ar putea sa dureze doi sau trei ani. Nu stim ce se va intampla. Dar ceea ce stim sigur este ca pe viitor producatorii cu grad inalt de rentabilitate vor domina piata” a adaugat ministrul sudit, a carui tara produce cam o treime din cei 30 de milioane de barili de petrol pe zi cat este productia totala a OPEC.
La randul sau, Maria van der Hoeven, directoarea executiva a Agentiei Internationale pentru Energie (AIE) a opinat ca viitoarele 12 pana la 18 luni vor fi determinante ca sa se stabileasca daca petrolul din sisturi, sau cel din nisipuri bituminoase au preturi de extractie suficient de mici ca sa fie surse viabile pe termen lung.
Analistii considera ca la un pret de sub 70 de dolari pe baril, exploatarile de petrol de sist si cele de petrol din nisipuri bituminoase, care s-au dezvoltat puternic in SUA si Canada, risca sa aiba mari probleme.
Or, in prezent pretul barilului pe piata internationala a scazut sub 60 de dolari, fata de 115 cat era in luna iunie, prabusire care s-a accentuat dupa ce, luna trecuta, OPEC a decis sa nu-si reduca productia zilnica desi stocurile mondiale sunt suficiente, iar cererea este sub asteptari din cauza ca economia mondiala se relanseaza mai incet decat previziunile.
In plus, un rezultat bun la negocierile in problema dosarului nuclear iranian ar permite Iranului sa revina in forta pe piata mondiala a petrolului ceea ce va forta si mai mult scaderea preturilor.