Datini de Craciun in Maramures si Ardeal
Articol de Sabina Lapadatescu, 24 decembrie 2014, 10:00
Peisaje superbe si aer curat. Asta te asteapta daca iti petreci Craciunul la bunici, la tara. Fie ca este in Maramures sau Ardeal obiceiurile si preparatele de prin partile locului sunt vii si te asteapta sa le incerci.
Maramuresenii incep prima zi de Craciun prin a se spala pe fata cu apa curgatoare in care o moneda de argint a fost pusa. Semnificatia aceste traditii spune ca acest lucru te va feri de boli si ghinion, ca vei reusi in tot ce iti vei propune in anul ce urmeaza.
Gospodinele din partile locului incep pregatirile cu doua zile inainte de Craciun. Prepara paine, colaci impletiti, cocuti, cioarba, carnati uscati si afumati, friptura de porc, sarmale(curechi umpluti), traditionala hornica si palinca de Maramures. De asemenea Painea Anului (Stolnicul) care este mare si rotunda cu tot felul de semne din aluat este preparata. Ea trebuie pastrata pana la Anul Nou cand este folosita de fetele nemaritate in ritualuri magice.
Ardelenii au specifice afumaturile (slanina, carnatii, costita, ciolanul afumat) pentru ca rezista mai mult pe timpul iernii. Ei se mai mandresc cu ciorba de porc ardeleneasca, supa cu taitei de casa sau galuste, ciorba de perisoare, sarmalele ardelenesti (din carne de porc tocata, costita si ciolan afumat condimentate cu cimbru si maghiran), sangerete (facute din maruntaie, sorici, bucati din cap de porc, sange, sare, piper si ceapa) si pup (placinta ardeleneasca).
Obiceiul colindatului este de o importanta mare in Ardeal si Maramures. Se spune ca cei ce colinda si cei care-i primesc pe colindatori vor avea un an prosper.
Daca aveti in minte sa va petreceti Craciunul in una dintre aceste zone pitoresti va garantez ca nu vor exista regrete.
Autor: Andra Elena Radu