Craciunul in Moldova si Bucovina
Articol de Sabina Lapadatescu, 24 decembrie 2014, 10:30
Doua dintre cele mai frumoase locuri de trait magia Craciunului sunt Bucovina si Moldova. Sunt regiuni unde datinile si preparatele specifice neamului romanesc inca stau mandre aprinse.
In Bucovina, inainte de Craciun, se dau inapoi lucrurile imprumutate sau sunt inapoiate deoarece nu este semn bun pe timpul sarbatorilor de iarna sa nu fie lucrurile la locul lor.
Femeile, in Ajun, ascund fusele de la furca de tors ori introduc in cuptor o piatra. Se spune ca in acest fel serpii nu vor exista in gospodarii. Tot in acesata zi se pun pe masa un pahar cu apa si un colac pentru cei raposati sa poata manca si bea.
Colindatul a devenit o institutie cu legi si reguli specifice. Se formeaza grupuri a cate sase persoane pentru cetele ce vor urma. Se selectioneaza in functie de clasa sociala, afinitati personale, grade de rudenie etc. Vataful trebuie sa fie un organizator bun, sa aiba autoritate asupra cetelor, conduita morala sa fie fara cusur si un bun dansator.
Se prepara douasprezece feluri de mancare de post si peste.
In Moldova se pun intr-o strachina, pe prispa, mancaruri diferite pentru a fi degustate de ursitor.
In ziua de Ajun nu se arunca nici macar gunoiul, nu se imprumuta si nu se dau lucruri.
O traditie este cea cu fata de masa. Sub ea se pune o bucata de fan si toate semintele pe care le are gospodina. Aceste rodesc si sunt date la vaci mai ales.
Un alt obicei este acela de a se pune coasa sub fata de masa pentru sanatatea tuturor iar toporul sub scaun pentru sanatate si taria in urmatorul al ce vine.
O superstitie este aceea din noaptea de Craciun. Se spune ca cine aude vorbind animalele ii va merge rau tot anul.
Atat in Moldova, cat si in Bucovina, turtele preparate de Craciun se tin pana la primavara. Ele se pun pe coarnele vitelor cand pleaca la arat si trebuie sa fie rotunde ca Soarele si Luna.
De v-a fost starnita curiozitatea, aveti cale libera de a va petrece Sarbatoarea Nasterii lui Iisus Hristos in una dintre aceste zone pitoresti, fie ca e vorba de Ardeal, Moldova, Bucovina sau Maramures.
Sarbatori Fericite!
Autor: Andra-Elena Radu