Recomandări pe timp de ger
Articol de Sabina Lapadatescu, 6 ianuarie 2015, 08:15
Deși este soare, termometrele arată temperaturi negative, greu de suportat… 2015 a adus gerul cu el și se pare că-l va mai ”ține în gazdă” încă vreo 2 zile. Prin urmare, este bine să aveți grijă cum vă îmbrăcați și ce consumați în această perioadă.
Specialiștii spun că ar trebui să mâncăm mai multe legume decât grăsimi și să purtăm haine în cât mai multe straturi. E e bine de știut că dacă vă îmbrăcați cu mai multe rânduri de haine (maiou, tricou și, eventual, o bluză groasă), căldura corpului va fi mai bine păstrată.
Purtați ceva pe cap, deoarece pe aici se pierde o mare parte din căldura corpului.
Materialul cu care pielea intră în contact trebuie să fie natural. Cele sintetice rețin și favorizează transpirația, iar umezeala care nu se evaporă nu face altceva decat să ajute la dezvoltarea multor bacterii și să favorizeze senzația de frig.
Dacă faceți efort și vi se face cald, încercați pe cât posibil să vă descheiați cât mai mult sau renunțați la o piesă de îmbrăcăminte. Evitați total transpirația.
În privința alimentației, supele gătite calde sunt recomandate. Te încălzesc, sunt sațioase, sănătoase și nu te îngrașă.
Băuturile fierbinți te hidratează și îi oferă organismului aportul de antioxidanți. De asemnea, e bine să te hidratezi bine, cu cel puțin 2 litri de apă pe zi.
La capitolul grăsimi sănătoase, se încadrează fructele oleaginoase (nucile, alunele, fisticul), care te ajută să satisfaci nevoia de grăsimi fără să te îngrași și fără să-ți ridice colesterolul. Aceste grăsimi au un rol termo-izolator.
Încearcă să mănânci mai condimentat decât de obicei. Condimentele accelerează metabolismul şi te ajută să fii în formă. Ghimbirul, de exemplu, stimulează circulația sângelui și menține temperatura corpului ridicată.
În plus, medicii atrag din nou atenția că trebuie evitat consumul de alcool. În pofida senzației de căldură pe moment, alcoolul produce doar o dilatare a vaselor de sânge, care va duce la pierderea și mai rapidă a căldurii corpului.