Despre pensii, venituri, cheltuieli si Prima Casa
Articol de , 9 ianuarie 2015, 19:43
La 31 decembrie 2014 valoarea totala a activelor fondurilor de pensii private din Romania, Pilonul II si Pilonul III a depasit 4,5 miliarde EURO, cu 36% mai mult decat la final de 2013, in timp ce numarul total al participantilor a depasit 6,6 milioane, cu 4% mai mult decat anul precedent.
Asta a anuntat Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR)
Pilonul II are cel mai bun bilant.
Cele 7 fonduri de pensii de pe acest segment au ajuns la sfarsitul lui 2014 la aproape 6,3 milioane de participant si administrau active nete in valoare totala de peste 19 mld. RON (circa 4,2 mld. EUR)
Anul trecut , randamentul mediu obtinut de aceste fonduri a fost de 8,71%,
In cursul lui 2014 activele administrate de fondurile de pensii de Pilonul II au crescut cu 37%, peste asteptari.
De la lansare, in luna mai 2008, si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit in administrare contributii in valoare de 15,2 mld. RON si au adaugat, prin investitii, castiguri nete de peste 3,9 mld. RON.
In tot acest timpt Fondurile de pe Pilonul II au realizat un randament mediu anualizat de 11,08%.
Nici Pilonul III, adica pensiile private la care cotizeaza numai cei care doresc, nu a dus-o rau anul trecut.
Cele 10 fonduri de pensii de acest fel au ajus la circa 345.000 de participanti, in beneficiul carora administrau active nete de 1,04 mld. RON (232 mil. EUR).
In 2014, randamentul mediu obtinut pe Pilonul III a fost de 7,45%, iar activele au crescut cu peste 28%.
De la lansarea lor, in luna mai 2007, si pana in prezent fondurile de pensii private facultative au realizat, un randament mediu anualizat de 8,16%.
Interesant de observat ca investitorii care sunt obligati prin lege sa fie prudenti, adica fondurile de pe Pilonul II (care sunt obligate prin lege sa asigure un profit cel putin egal cu rata inflatiei) au fost, pana acum, mai profitabili decat cei care nu sunt obligati prin lege sa fie prudenti, adica fondurile de pe Pilonul III.
Oricum, profiturile medii pe cei doi piloni au fost de peste doua ori mai mari decat dobanda la cele mai bune depozite bancare.
De unde se vede ca este mai rentabil sa ne investim banii in fondurile de pensii decat sa ii tinem la banca.
Una peste alta, conform studiului de caz prezentat de APAPR, pentru „romanul mediu” care economiseste atat la Pilonul II cat si la Pilonul III, anul trecut a adus o crestere medie a valorii contului sau de la circa 4.900 de lei, cat era la finele lui 2013, la 6.060 de lei la finele lui 2014.
Adica o majorare de aproape 24%,
Daca am vorbit despre pensii, sa vorbim si despre salarii pentru ca de la INS am aflat ieri cati bani am castigat si cati am cheltuit in trimestrul III anul trecut.
În trimestrul III din 2014, veniturile medii lunare pe o gospodărie au fost de 2495 lei in timp ce cheltuielile totale au fost, în medie, de 2285 lei lunar pe o gospodărie
Adica romanii au cheltuit 91,5% din cat au castigat.
Dintre cheltuieli, cele de consum au reprezentat 71,1%, impozitele, cotizatiile si, taxele au reprezentat 16,6%, in vreme ce cheltuielille pentru investitii au fost de numai 1,1%
Din toate cheltuielile de consum, aproape 40% (mai exact 39,2%) s-au dus pe mancare si bauturi nealcoolice si 7,7% pe bauturi alcoolice, si tutun.
Locuinta, apa, electricitatea, gazele si alti combustibili su preprezentat 16,0% din cheltuielile medii ale unei gospodarii in Trimestrul III, in vreme ce pentru educatie am cheltuit, din pacate, numai 0,3%.
Detaliu interesant : in calculele INS o familie romana medie este alcatuita din mai putin de 3 persoane, ceea ce este inca un indicator al sporului demografic negativ.
Tot de la INS aflam ca la oras se traieste mult mai bine deact la tara: veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 27,7% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 10,6% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.
Pe de alta parte, sa nu uitam ca la tara anumite cheltuieli sunt mult mai mici, cum sunt cele cu hrana.
Ca sa incheiem cu o veste buna: guvernul intenţionează să aloce 2,5 miliarde de lei (cam 570 de milioane de euro) pentru programul ‘Prima Casă’ în anul 2015.
Merita, pentru ca de la lansare, in 2009, si până în prezent, în program au fost acordate circa 130.000 de garanţii pentru cumpararea de locuinte.
În tot acest timp, doar 312 de persoane creditate nu au reusit sa-si plateasca ratele si au trebuit sa fie executate silit, deci o rată de default de numai 0,2%, remarcabil de scazuta.