Ceaiul, bautura regala
Articol de Sabina Lapadatescu, 14 ianuarie 2015, 08:30
Povestea ceaiului se intinde pe o lunga durata de timp, acesta ajungand sa se numeasca bautura regala.
Ceaiul are o importanta mare pentru civilizatiile asiatice si din acest motiv legendele nu lipsesc.
Una dintre ele sustine ca imparatul Shennong a descoperit ceaiul in momentul in care acesta statea la umbra unui copac si bea dintr-un bol cu apa fierbinte. Deodata ii cad din copac doua frunze in bol si vazand acesta ca apa prinde culoare, curiozitatea il face sa guste. Spre surprinderea lui, apa capatase un gust revigorant si aromat.
O alta legenda spune ca fondatorul scolii budiste, Zen, a adormit in fata unui zid dupa ce a meditat timp de noua ani. Acest lucru l-a infuriat si si-a taiat ploapele. Acestea au prins radacini si au crescut in tufe de ceai.
Sfarsitul secolului 16 aduce mentiuni care atesta ca ceaiul ajunge in Europa, mai precis in Portugalia, insa, olandezii sunt primii care incep importarea acestuia.
La curtea engleza ceaiul a fost introdus la mijlocul secolului 17 de catre printesa Ecaterina de Braganza in momentul casatoriei sale cu printul mostenitor Carol al 2-lea. Din acel moment ceaiul a devenit un element principal in viata britanicilor pana in ziua de azi.
Prelucrarea acestuia are mai multe etape:
1. Vestejirea
2. Rularea
3. Oxidarea( fermentatia)
4. Stoparea oxidarii
5. Sortarea
6. Modelarea
7. Finisarea
8. Uscarea
9. Invechirea
Metoda traditionala este cea manuala insa, mai nou, se folosesc masinarii speciale pentru fiecare etapa. Procedura este una simpla dar trebuie controlata cu atentie pentru a se obtine savoarea potrivita.
Avem mai multe tipuri de ceai principalele fiind ceaiul alb, verde, oolong, negru, pu-erh. De asemenea beneficiile lui sunt multe: imbunatateste metabolismul, sistemul cardiovascular, nervos, osos, imunitar, ajuta la prevenirea diabetului si cancerului.
Prepararea si servirea acestuia se face dupa mai multe metode:
1. Metoda chinezeasca
2. Metoda japoneza
3. Metoda marocana
4. Metoda englezeasca
5. Metoda ruseasca
Ceaiul este o bautura importanta a culturii lumii si daca la inceput se servea la evenimente sociale, la curtea regala, acum se serveste in fiecare zi daca vrei.
Autor: Andra-Elena Radu