Curiozităţile ciocolatei
Articol de Stefania Grigore, 18 ianuarie 2015, 10:59
Ciocolata este una dintre cele mai iubite dulciuri.
Ea este martora a trecerii timpului, fiind cultivata de populatii stravechi, mayasa si azteca, inca din anul 1100 i.Hr. Acestea isi faceau din ciocolata divesre bauturi.
Arborele de cacao ajunge pana la 8 m si infloreste tot anul, insa doar o mica parte rodeste.
Aceasta a fost considerata marfa de lux, fiind folosita in triburile de indigeni americani ca moneda de schimb.
In anul 1585 a avut loc primul transport de boabe de cacao din America spre Europa, ciocolata fiind consumata sub forma de bautura.
La sfarsitul secolului 19 s-a inventat ciocolata solida la Torino, iar suedezul Daniel Peter a fost cel ce a adaugat laptele in ciocolata.
In anul 1930 apare ciocolata alba, insa nu este recunoscuta de catre specialisti, acestia argumentand ca ciocolata trebuie sa contina si unt si pudra de cacao, iar aceasta are in compozitie doar untul de cacao.
Pierre Paul Caffarel este considerat unul dintre marii producatori de ciocolata. Aceste si-a deschis propria sa fabrica si reusea sa produca cu aproximatie 300 de kilograme de ciocolata pe zi cu ajutorul masinii de fabricat, inventata de Bozelli din Genoa.
Primul loc in topul producatorilor de cacao din lume este ocupat de Coasta de Fildes producand 43% din productia mondiala.
Ciocolata are o serie de beneficii atunci cand o mananci cu moderatie: reduce presiunea arteriala, creste nivelul de serotonina din creier.
In 2011 la Bucuresti a fost facuta in ciocolata cea mai mare moneda, avand 265 de kilograme, 14 centimetrii grosime.
Acum ciocolata nu mai este moneda de schimb si se gaseste la toate magazinele, insa ciocolata autentica, pura a ramas o marfa de lux.