Noul Cod al Muncii intră astăzi în vigoare

codul_muncii_39402600Potrivit documentului promulgat marţi de preşedintele Klaus Iohannis, concediile fără plată şi absenţele nemotivate nu vor mai reprezenta vechime în muncă. Excepţie vor face concediile fără plată pentru formare profesională. În schimb, anumite concedii la care angajaţii au dreptul, printre care se numără şi cel medical, vor fi considerate perioade în care aceştia au lucrat. În plus, durata concediului medical nu va mai afecta durata concediului de odihnă. Dacă din motive justificate, salariatul nu poate efectua concediul de odihnă integral sau parţial, atunci, angajatorul este obligat să îi acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor.

„Noul Cod al Muncii promulgat marţi de către preşedintele României Klaus Iohannis presupune în primul rând o abordare europeană corectă. Situaţia de pe piaţa muncii din România a suferit multiple schimbări în ultimii ani, iar din acest motiv se impuneau o serie de modificări care să facă faţă provocărilor generate de acestea.

Totodată, prin modificările şi completările aduse Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, s-a avut în vedere eliminarea unor posibile discriminări între salariaţii temporari şi cei permanenţi care prestează acelaşi fel de muncă. Mai mult, o altă modificare vizează modul în care se stabileşte şi se efectuează concediul de odihnă”, a declarat senatorul Liviu Marian Pop.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.