Țevile RADET – „mai mult ață decât față”
Articol de Sabina Lapadatescu, 27 ianuarie 2015, 13:43
Așa cum avertiza Sindicatul de la RADET, rețeaua primară de distribuție a energiei termice este într-o situație foarte dificilă. Banii de reparatii au lipsit și, ca urmare, avariile se produc unele după altele. Oriunde veți observa abur ridicându-se din canalizare, trebuie să știți că este vorba despre o avarie la rețeaua de distribuție a energiei termice. Chiar dacă, în zonă , căldură nu este oprită, în acel moment, există șanse mari ca avaria să se agraveze și să se ajungă la oprirea alimentării cu căldura și apă caldă în zona respectivă.
Oricum, apa caldă care curge din conductele sparte este trecută la pierderile RADET și, într-o formă sau alta, tot noi plătim pierderile.
Este vorba despre o retea cu o lungime de peste 1000 de kilometri și a cărei vârstă medie este de 37 de ani. Există, însă, și tronsoane vechi de 60 de ani.
Soluția pentru eliminarea avariilor și reducerea pierderilor constă în înlocuirea țevilor vechi cu unele noi, cu un diametru cu până la 20% mai mic și echipate cu senzori pentru semnalarea avariilor.
Costurile se ridică la aproximativ 300 – 400 de milioane de euro. Primăria Capitalei ar putea accesa, însă, fonduri europene, în acest scop.
Singura problemă ar fi să se treacă odată de la vorbe la fapte!
Autor: Mircea Apostolescu