Ascultă Radio București FM Live

Despre BNR si despre sistemul de sanatate

Despre BNR si despre sistemul de sanatate

Articol de , 4 februarie 2015, 18:28

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis astazi o noua reducere a dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 2,25% pe an, un nou minim istoric.

In schimb, BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aferente creditelor in lei (10%) si in valuta (14%).

De ce a decis Banca Nationala sa reduca dobanda de referinta?

Justificarea oficiala publicata in comunicatul BNR este ca inflatia este sub previziuni  (“În luna decembrie 2014, rata medie anuală a inflaţiei s-a menținut la nivelul 1,1 la sută, iar rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – s-a plasat la nivelul de 1,4 la sută”) apoi pentru ca economia merge bine (“Indicatorii pe termen scurt din lunile octombrie şi noiembrie 2014 semnalează continuarea traiectoriei pozitive a economiei în trimestrul IV, atât volumul producţiei industriale, cât şi cel al comerţului cu amănuntul şi al lucrărilor de construcţii înregistrând variaţii trimestriale pozitive şi în accelerare faţă de media trimestrului III”) si, in fine, pentru ca desi BNR a tot redus dobanda, creditarea nu ne deblocheaza (“deciziile vizează asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, într-o manieră care să sprijine creşterea economică, inclusiv prin refacerea încrederii şi revigorarea sustenabilă a activităţii de creditare”).

In plus, guvernatoru Mugur Isarescu a promis ca BNR va reduce ratele rezervelor minime obligatorii treptat, astfel încât în 2 – 3 ani să ajungă la aproximativ 2% si a adaugat ca mai este loc şi pentru o noua reducere a dobânzii de politică monetară.

BNR are, totusi, cateva motive de neliniste, pe care le si declara, si anume: “tensiunile geopolitice regionale,  situaţia din Grecia și din zona euro și divergenţa accentuată dintre conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume.”

Aici nu putem sa nu vedem o aluzie la decizia neasteptata a Bancii Nationale a Elvetiei de a nu mai sustine francul.

Dupa atatea scaderi ale dobanzii de referinta, bancile au redus si ele ratele a credite, dar nu au renuntat la marja de profit, asa ca au redus mai mult dobanzile la depozite.

Conform unei analize publicate in Ziarul Financiar in ianuarie 2013 dobanda la creditele noi in lei era, in medie, de 12,25%, la 1 ianuarie anul acesta dobanda a ajuns, tot in medie, la 7,16. Deci la ratele le credite a fost o scadere de 42%

In schimb, dobanda la depozitele in lei era in ianuarie 2013, in medie, de 5,6% in vreme ce la 1 ianuarie 2015 era de 2,7%. Deci la dobanzile la depozite scaderea a fost de 51%.

In alta ordine de idei,  tot astazi a aparut un studiu despre cat de mult depind romanii de sistemul public de sanatate in raport cu sistemele private.

Care sisteme private sunt inca foarte putin dezvoltate la noi.

Studiul, realizat de compania de studii de piata GfK pe tema serviciilor medicale publice și private din România , afirma ca circa 93% dintre romani sunt asigurați doar ai sistemului public de sănătate.

Circa 2% au un abonament la o clinica privată plătit integral,  sau parțial de compania pentru care lucrează si alti 2% au o asigurare privată de sănătate.

In jur de 3% dintre romani nu dețin niciun fel de asigurare de sanatate.

Bucurestenii sunt ceva mai liberali din acest punct de vedere, dar nu cu mult.

Numai 5% dintre bucureșteni au asigurari medicale private  si 3,5% dintre bucuresteni  au un abonament la o clinică privată, costurile fiind acoperite integral de compania la care sunt angajați .

In plus, 2% dintre bucuresteni  au și partenerii de viață sau copiii incluși în abonamentul pentru servicii private, ceea ce în restul țării aproape că nu se întâmplă deloc.

De ce nu sunt mai dezvoltate serviciile private de sanatate?

Cred ca mai ales din motive de bani, dar si pentru ca in Romania, ca in toata Europa delatfel, marea performanta medicala sa face in continuare in spitalele de stat.

Europenii  nu sunt ca Statele Unite acolo unde clinicile private, gen Clinica Mayo, sau Spitalul Mount Sinai,  sunt si centre de excelenta medicala, mult deasupra celor de stat.

In clinicile si spitalele private din Romania lucreaza medici de mare nivel, dar sunt colaboratori, adica cei care vin de la spitalele de stat, unde si-au si capatat reputatia profesionala.

Revenind la studiul GfK el vorbeste, si despre ce anume fac românii ca sa-si pastreze sanatatea.

Principalele obiceiuri sănătoase ale romanilor sunt: menținerea unei igiene corporale și orale corespunzătoare (57%), o gândire pozitivă și o abordare optimistă a vieții (35%), și o alimentației bazată cât mai mult pe produse proaspete, naturale (27%).

La polul opus: peste jumătate dintre români afirmă că nu obișnuiesc sa ia vitamine și suplimentare alimentare si doar sfert dintre romani plaseaza miscarea si exercitiile fizice regulate in lista lor de prioritati pentru pastrarea sanatatii si asta doar pe ultimul loc.

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut