Moscova adopta un ton dur fata de Washington
Articol de , 5 februarie 2015, 16:06
O decizie a Washingtonului privind o eventuală livrare de arme letale americane, cerută de Kiev pentru a combate rebeliunea prorusă din estul Ucrainei, “este susceptibilă să aducă un prejudiciu colosal relaţiilor ruso-americane”, a avertizat astazi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse Aleksandr Lukaşevici, citat de AFP.
Potrivit lui Lukaşevici, scopul politicii SUA este simplu: de a împiedica procesele de integrare fireşti din spaţiul Comunităţii Statelor Independente (CSI).
“Bugetul militar al SUA are prevăzuţi 640 de milioane de dolari, destinaţi Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, în scopul, citez din document, “contracarării Rusiei”. Dacă SUA au decis să treacă în bugetul lor ajutoare speciale pentru contracararea Rusiei, înseamnă că acest proces a mers prea departe”, a mai declarat Lukaşevici,
“Rusia nu se îndoieşte de atitudinea de confruntare a Casei Albe, care a pus la cale un joc al sancţiunilor lipsit de sens. Însă acum este vorba de finanţarea de acţiuni de subminare a ţării noastre, ceea ce duce tensiunea din relaţiile ruso-americane la un alt nivel”, a atenţionat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse.
Lukaşevici a adaugat ca asemenea acţiuni ale SUA “confirmă în mod elocvent că linia americană se reduce la geopolitică”. “Scopul ei este să rupă cu orice preţ Ucraina şi alţi vecini ai noştri de Rusia”.
Declaraţiile diplomatului rus intervin în contextul în care secretarul de stat american John Kerry se află astazi la Kiev pentru a discuta problema unor eventuale livrări de arme americane pentru Ucraina.
Tot astazi la Kiev sunt prezenti si președintele Franței, Francois Hollande, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care se vor deplasa maine la Moscova pentru o întrevedere cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Președintele Franței a explicat că, împreună cu Merkel, va înainta un plan de pace în centrul căruia se va afla integritatea teritorială a Ucrainei.
Potrivit lui Hollande, inițiativa comună a Franței și Germaniei este menită să producă un text „acceptabil pentru toți”, din moment ce „diplomația nu poate continua la nesfârșit”.
In acelasi timp, Francois Hollande a mai arătat că „Franța nu este în favoarea intrării Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică”.