Armata ucraineana s-a retras din Debaltevo
Articol de , 18 februarie 2015, 15:35
Separatistii pro-rusi din Ucraina par sa-si fi atins obiectivul de a cuceri enclava Debaltevo.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, a anuntat astazi ca armata guvernamentala părăseşte oraşul Debalţevo şi îl abandonează rebelilor proruşi, după zece zile de lupte intense, relatează AFP şi Reuters.
“În această dimineaţă, forţele armate ucrainene, împreună cu garda naţională, au finalizat operaţiunea de evacuare planificată şi organizată a unităţilor noastre militare din Debalţevo”, nod de comunicaţii strategic ce leagă capitalele regiunilor Lugansk şi Doneţk (cele două bastioane separatiste din estul Ucrainei) şi care s-a aflat sub asediul separatiştilor, a declarat şeful statului într-un mesaj transmis de pe Aeroportul din Kiev.
“La ora actuală, 80% din unităţile noastre s-au retras, mai aşteptăm încă două convoaie. Am convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare. Acum voi pleca pe front pentru a-i întâlni pe oamenii care s-au retras din Debalţevo”, a adăugat el.
Potrivit lui Poroşenko, în rândul celor aproape 2.000 de militari ucraineni s-au înregistrat doar 30 de răniţi, în pofida tirurilor de artilerie intense.
Vehicule transportând militari vizibil epuizaţi şi marcaţi de lupte au sosit miercuri la prânz în oraşul Artemivsk, situat la circa 35 de kilometri de Debalţevo, potrivit corespondentului AFP.
La sosirea la Artemivsk, mulţi dintre ei s-au repezit spre magazinele alimentare.
Autorităţile ucrainene au cerut Occidentului să dea un răspuns ”ferm” Moscovei după ce în aceeaşi zi rebelii proruşi au intrat în Debalţevo, după mai multe zile de lupte intense cu forţele guvernamentale ucrainene.
Aceste evoluţii survin la mai puţin de o săptămână de la semnarea noului acord de la Minsk de încetare a focului, prima etapă a planului de pace destinat să pună capăt unui conflict soldat în zece luni cu peste 5.500 de morţi.
Documentul prevede, printre altele, ca părţile implicate în confruntările din estul Ucrainei să înceapă retragerea armamentului greu din zona de conflict.
Imediat dupa semnarea noului acord presdtinele rus Vladimir Putin a insistat pe necesitatea ca fortele ucrainene sa se retraga din Debaltevo ca o conditie a respectarii incetarii focului.
In replica, guvernul german a condamnat capturarea oraşului Debalţevo din estul Ucrainei de către separatiştii proruşi, considerând-o “extrem de nefastă pentru speranţele de pace”, informează AFP.
Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert a afirmat că Europa este gata să introducă noi sancţiuni împotriva Rusiei, însă a subliniat că acest lucru va depinde de evoluţiile de pe teren din Ucraina.
Deşi Seibert a estimat că operaţiunea militară a separatiştilor la Debalţevo “reprezintă o încălcare masivă a armistiţiului care a intrat în vigoare duminică”, el a subliniat că este prea devreme pentru a spune dacă acordul de pace de la Minsk a eşuat sau nu.
“Speranţele legate de acordul de la Minsk au fost serios afectate, însă trebuie să depunem toate eforturile pentru punerea în aplicare a pachetului de măsuri. Considerăm rezoluţia ONU ca un impuls în această direcţie şi, în zilele următoare, vom acţiona pe baza posibilităţilor pe care le avem”, a mai spus Seibert.
Ieri, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, deci inclusiv cu acordul Rusiei, o declaraţie prin care le cere beligeranţilor din estul Ucrainei “să înceteze imediat ostilităţile”.
Bruxelles-ul a condamnat la rândul său cucerirea oraşului Debalţevo de către separatişti şi le-a cerut rebelilor ”să-şi înceteze toate activităţile militare”.