Ascultă Radio București FM Live

Noul Cod fiscal : scad taxe, cresc taxe, dispar taxe

Noul Cod fiscal : scad taxe, cresc taxe, dispar taxe

Articol de , 18 februarie 2015, 18:58

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a prezentat astazi, in sedinta saptamanala de guvern, principalele elemente ale noului Cod Fiscal si ale noului Cod de procedura fiscala. Guvernul a adoptat cele doua proiecte care vor fi puse in discutie publica si trimise apoi in Parlament pentru aprobare.

Vestea ce mare este ca se va reduce TVA, in doua etape.

Prima etapa: de la  1 ianuarie 2016 va fi reducerea TVA pentru toate bunurile si serviciile de la 24% cat este in prezent, la 20%. Tot de la 1 ianuarie  TVA pentru carne, peste, legume si fructe va scadea la 9%

A doua etapa: de la 1 ianuarie 2018 TVA se va reduce de la 20% la 18%

Guvern ul estimeaza ca reducerea TVA a creste numarului locurilor de munca cu circa 145 mii in anul 2016 si cu circa 75 mii in urmatorii ani

In ce priveste impactul asupra bugetului, executivul estimeaza ca pentru 2016, impactul bugetar net ar fi de 5,2 miliarde lei.

Producatorii de carne sunt, insa, de parere ca 1 ianuarie 2016 este prea tarziu pentru reducerea TVA la 9%. Fermierii şi industriaşii au încercat să-i convingă iari pe parlamentari că, fără TVA de 9% aplicat în cel mai scurt timp, sectorul va intra în colaps din a doua jumătate a acestui an.

Motivul principal este avalansa de importuri ieftine din ţările UE care au pierdut piaţa Rusiei şi lipsa unor măsuri compensatorii din partea guvernului, lipsa care i-au adus deja pe fermieri si industriasii din domeniul carnii în pragul falimentului.

Guvernul vrea sa introduca  si taxarea inversa pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel.

Ca explicatie: taxarea inversa  inseamna ca TVA nu se mai plateste in momentul in care furnizorul  de bunuri, sau servicii elibereaza factura ci se plateste de beneficiar in momentul in care achita factura.

Este un raspuns la o solicitare mai veche din partea mediului de afaceri, care reclama faptul ca de foarte multe ori firmele au facturi emise catre client, dar pe care nu le-au incasat.

Cu toate acestea firmele trebuie sa plateasca TVA la timp. Firmele  ajung sa aiba mari probleme de lichiditati din cauza ca recuperarea banilor de la client poate dura multe luni, sau chiar ani.

Asa ca sunt obligate fie sa se imprumute de la banci ca sa plateasca TVA la timp, fie sa nu-si platesca, la randul lor, propriii furnizori.

Se realizeaza astfel un cerc vicios.

Alta veste bune este ca vor fi reduse si contributiile sociale (CAS) de la 1 ianuarie 2017.

Contributia de asigurari sociale la angajat se va reduce de la 10,5% la 7,5%, iar contributia de asigurari sociale la angajator se va reduce de la 15,8% la 13,5%

Guvernul estimeaza ca impactul negativ bugetar pentru 2017 va fi de  5,2 mld lei, dar cel net va fi de doar 2,5 mld lei.

In schimb, guvernul spera ca reducerea CAS va duce la o crestere a PIB-ului de 0,5 puncte procentuale.

Unele impozite vor disparea pur si simplu de la 1 ianuarie 2016.

Vor fi eliminate impozitul pe constructii, dar si impozitul pe dividende .

Eliminarea impozitului pe dividente are o motivatie simpla, dupa cum explica Darius Valcov: “Companiile listate la Bursa de valori Bucureşti (BVB) ar deveni mai atractive, indicele BET ar reveni la valorile înregistrate înainte de criza financiară, putând chiar să atingă noi maxime”.

“Companiile mari nu-şi vor mai externaliza profitul, iar IMM-urile vor renunţa la tendinţele de comportament evazionist, respectiv diminuarea bazei de impozitare prin înregistrarea de cheltuieli fictive” a mai adaugat el.

Tot de la 1 ianuarie anul viitor va disparea impozitul pe construcţiile speciale, adica faimoasa “taxa pe stalp”. Guvernul si-a dat seama ca impunerea acestei taxe a fost o decizie prosta, chiar daca are scuza ca a fost fortat de FMI.

“Argumentele pentru susţinerea măsurii sunt creşterea investiţiilor companiilor private existente în România cu efecte pozitive asupra pieţei muncii, dar şi creşterea competitivităţii pentru companiile din Romania”, a explicat Darius Vâlcov.

Vestea si mai buna este ca va scadea impozitul pe venit  de la 16% la 14% dar numai de la 1 ianuarie 2019

In schimb, de la 1 ianaurie 2016 ar trebui sa scada accizele la combustibili: cu 20% la acciza la motorina, cu 18,62% la accizei la benzina fara plumb, si cu 16,28% la acciza la benzina cu plumb.

Executivul mai vrea si scaderea cu 15,38% a accizelor pentru bere, scaderea cu 70% a accizelor la vinuri spumoase, scaderea cu 77,7% a accizelor pentru bauturi fermentate spumoase  precum si scaderea cu 30% a accizelor pentru alcool etilic.

In acelasi proeict de cod fiscal se prevad si modificari la impozitele si taxele locale.

Clãdirile vor fi impozitate la fel, indiferent de natura juridicã a contribuabilului (persoanã fizicã sau juridical) iar nivelul de impozitare va fi decis  în functie de destinatia clãdirii: rezidentialã sau comercialã.

Astfel se elimina o discriminare veche in baza careia o firma (persoana juridica) care avea 20 de apartamente de inchiriat platea impozite mai mari pe apartament dec at 20 de proprietari (persoane fizice) care fiecare si-ar fi inchiriat apartamentul

La fel, o firma care avea un imobil de birouri platea impozit mai mare decat un proprietar de casa care si-o inchiria unei firme sa faca birouri acolo.

Codul fiscal prevede, in premiera, si sanctiuni pentru cei care isi lasa casele, sau terenurile in paragina.

Astfel, primariile pot majora  impozitul pe cladiri si impozitul pe teren cu pana la 500% pentru cladirile si terenurile neingrijite situate in intravilan.

Primariile de municipii spera sa scape astfel de cazurile, foarte numeroase, in care imobilele de patrimoniu, mai ales in zonele central ale oraselor, in loc sa fie ingrijite, sunt lasate de proprietari sa se darame de la sine ca sa vinda apoi terenurile pentru construirea de blocuri.

In plus, la sate, pentru terenul agricol din extravilan nelucrat timp de doi ani consecutiv, primariile pot majora impozitul pe teren cu pana la 500%.

Ce l-a facut pe ministrul de finante sa anunte acum asemenea modificari radicale, care erau cerute de mult timp de economisti si de mediul de afaceri ?

Exlicatia este ca guvernul se simte foarte sigur pe sine dupa ce INS a anuntat cresterea PIB-ului mult peste previziuni. In plus, executivul stie ca nu mai are nevoie de un nou acord cu FMI, nici macar de tip prudential si toata lumea este de acord ca nu are nevoie. Dovada: esecul negocierilor de saptamana trecuta nu a zguduit deloc piata.

In fine, dar nu cel mai putin important, imaginea tarii noastre s-a consolidat remarcabil pe plan international. In consecinta, Romania se imprumuta acum de pe pietele externe la niveluri minime record ale dobanzii.

 

Etichete:
Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut