A fost inaugurat Departamentul Dedicat Pacientilor cu Hemofilie
Articol de Sabina Lapadatescu, 20 februarie 2015, 16:21
Pacienţii cu hemofilie beneficiază începând din luna februarie de un departament special amenajat la Institutul Clinic Fundeni, unde vor putea fi preluaţi de o echipă multidisciplinară, conform recomandărilor europene.
Departamentul este situat în clădirea principală a institutului, cu două cabinete de consultaţii şi cu facilităţi pentru pacienţii cu dizabilităţi.
„În acest departament vom diagnostica, monitoriza şi trata pacienţii cu hemofilie în condiţii optime. Suntem în măsură să oferim toate investigaţiile şi tratamentele necesare, dar să luăm şi o decizie corectă pentru ei„, a declarat directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular de la Fundeni, Daniel Coriu, cu prilejul inaugurării oficiale.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a amintit faptul că anul trecut a fost mărit bugetul pentru tratamentul celor care au această afecţiune cu 40% iar anul acesta se va merge pe acelaşi buget.
„Anul acesta mergem pe acelaşi buget mărit comparativ cu 2013 până la rectificare. Dacă vor mai fi nevoi speciale, dacă veţi mai propune adăugiri suplimentare de buget, sunt convins că eu şi colegii mei vom găsi sursele necesare. Important este că mă bucur că se fac paşi înainte pentru îmbunătăţirea condiţiilor tratării pacienţilor. Vorbim de o afecţiune dificilă, dar iată că tratată corect, cu terapii bune, practic conceptul de viaţă este aproape de cel normal. Vom continua tot ceea ce am început anul trecut, sper ca ritmul să fie la fel de accelerat. (…) Continuăm investiţiile. Cred că la Fundeni orice investiţie este bine justificată. Am vorbit despre o sală de aşteptare care să fie mai confortabilă pentru pacienţi, adică să schimbăm din atitudinea pe care ştim cu toţii că nu o dorim şi mai ales într-un spital atât de aglomerat cum este Institutul Fundeni„, a mai spus ministrul.
Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat că, deşi este cel mai mare spital şi institut medical, IC Fundeni nu are nicio datorie.
„Deşi este cel mai mare institut, cel mai mare spital, este spitalul care nu are datorii. Programele le susţinem atât timp cât ele sunt bine documentate, cât se fac după reguli şi cât lucrurile pot fi controlabile. Nu susţinem lucrurile care sunt discutabile„, a subliniat Ciurchea.
Managerul institutului, Carmen Orban, a arătat că bolnavul hemofilic are nevoie de un tratament standardizat, de consulturi multidisciplinare, pentru ca acesta să fie redat societăţii ca o persoană normală.
„Hemofilia este o boală care nu se vindecă, dar tratată corect aduce pacientul la condiţiile unui om normal. Avem deja în tratament 200 de pacienţi hemofilici, dintre care aproape 40 sunt copii. Costurile cu tratamentul pentru hemofilici au crescut foarte mult în ultimul an din cauza faptului că la IC Fundeni ajung cazuri complicate. Din cauza acestor complicaţii, costurile au crescut foarte mult. Am avut sprijin din partea CNAS, finanţarea a fost corectă, exactă pentru fiecare pacient„, a mai spus Orban.
Autor: Mihaela Arion