Premiile Oscar 2015. Birdman, cel mai bun film al anului!
Articol de Stefania Grigore, 23 februarie 2015, 09:43
Începută noaptea trecută într-un interesant şi reuşit stil musical, în această dimineaţă s-a încheiat cea de-a 87-a ceremonie a decernării Premiilor Oscar conferite de Academia Americană de Film.
Marea câştigătoare este comedia dramatică „Birdman / Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei” ce a primit nu numai statueta pentru cel mai bun film, ci şi alte 3 premii: cele pentru regie şi scenariu acordate lui Alejandro Gonzalez Iñarritu, precum și cel pentru imagine primit de Emmanuel Lubezki.
Julianne Moore fost aleasă cea mai bună actriță principală pentru rolul jucat în drama „Still Alice”, iar Eddie Redmayne a primit Oscarul pentru cel mai bun actor principal pentru interpretarea savantului Stephen Hawking în drama biografică „The Theory of Everything / Teoria întregului”.
Pentru interpretarea rolurilor secundare au fost premiaţi: actriţa Patricia Arquette pentru „Boyhood” şi J.K. Simmons pentru „Whiplash”, film ce a mai primit alte 2 Oscaruri pentru montaj şi pentru cel mai bun mixaj de sunet.
Drama poloneză „Ida” a fost distinsă cu Oscar-ul pentru cel mai bun film străin, iar „Big Hero 6” l-a primit pe cel pentru el mai bun lungmetraj de animaţie.
Comedia „The Grand Budapest Hotel” a fost distinsă cu patru statuete: pentru cea mai bună scenografie, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură, precum şi pentru cea mai bună coloană sonoră, premiu ce i-a revenit compozitorului francez Alexandre Desplat, care a fost nominalizat şi pentru muzica filmului „The Imitation Game. Jocul codurilor” ce a obţinut doar Oscar-ul pentru cel mai bun scenariu adaptat.
Dintre cele 24 de premii Oscar acordate de Academia Americană de Film în cadrul ceremoniei prezentată cu şarm şi umor de actorul Neil Patrick Harris mai menţionăm: „Interstellar” – pentru cele mai bune efecte vizuale, „American Sniper” – pentru cel mai bun montaj de sunet, „CitizenFour” pentru cel mai bun documentar de lungmetraj, precum şi statueta pentru cel mai bun cântec original, „Glory” din filmul „Selma”, muzica şi versurile fiind semnate de John Stephens şi Lonnie Lynn.