RATB trebuie restructurată
Articol de Stefania Grigore, 23 februarie 2015, 13:26
Conform viceprimarului Capitalei, Cornel Pieptea, noul Consiliu de Administrație al RATB trebuie să ia măsuri urgente pentru a opri degradarea continuă a calității serviciului public de transport.
In primul rând, regia de transport ar trebui reorganizată pe „centre de costuri și venituri”, pentru a se putea analiza costurile și veniturile generate de fiecare activitate. Spre exemplu, la uzina de construcții a RATB, trebuie corelate programele de întreținere și reparații cu cele de construcție de noi tramvaie, astfel încât toți cei 800 de angajați să își merite salariile, spune Pieptea.
Pe de altă parte, RATB trebuie să facă reduceri de personal. In anul 2012, in cadrul regiei de transport, au fost angajate circa 550 de persoane, nivelul personalului de conducere și execuție (TESA) ajungând la 10% din totalul angajaților regiei, susține viceprimarul Capitalei. Astfel, la RATB, sunt peste 1000 de angajați TESA, in timp ce numărul șoferilor și vatmanilor este de circa 3500. Din această cauză, noul Consiliu de Administrație ar trebui să inițieze un program de „plecări voluntare”, astfel încât, in decurs de doi-trei ani, numărul angajaților regiei de transport să se reducă, a afirmat Pieptea.
Nu în ultimul rând, RATB, ar trebui să incheie cu Primăria Capitalei un contract de delegare a serviciului public de transport. Acest contract va stabili atât nivelul subvenției, pe care Municipalitatea trebuie să o plătească RATB, cât și calitatea serviciului prestat de către regia de transport, inclusiv numarul de linii, frecventa mijloacelor de transport, standardul condițiilor de igienă ale acestora și prețul călătoriei, a explicat Cornel Pieptea.
Text: Mircea Apostolescu