ANRE vrea sa creasca lent pretul gazelor
Articol de , 23 februarie 2015, 16:34
Propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi a Guvernului va fi ca preţul gazelor pentru populaţie să ajungă la 58 de lei pe MWh de la 1 iulie, a declarat, luni, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.
“Este o propunere de 58 de lei pe MWh, faţă de 53,3 lei pe MWh cât este acum. Aceasta va fi propunerea noastră, împreună cu Guvernul. Va rămâne până la 1 aprilie anul viitor. Noi am solicitat să nu mai facem majorări trimestrial, pentru că este greu, complicat de calculate”, a spus Havrileţ, prezent la un forum pe teme de energie.
Acesta a subliniat că preţul gazelor ar putea scădea odată cu intrarea în consum a gazelor din Marea Neagră.
“Noi considerăm că preţul gazului va scădea odată cu accederea în consum a cantităţilor din Marea Neagră”, a mai spus Havrileţ.
Premierul Victor Ponta a declarat pe 10 ianuarie că Executivul nu s-a înţeles cu partenerii financiari internaţionali în privinţa a două probleme, una dintre acestea fiind continuarea agendei de liberalizare a preţurilor la gaze.
“În ceea ce priveşte toţi consumatorii industriali şi non casnici, România, de la 1 ianuarie, deja nu mai are o piaţă reglementată. Au rămas în piaţa reglementată consumatorii casnici – gospodării şi CET-urile. Solicitarea delegaţiei CE, FMI, Băncii Mondiale se referea la o creştere de la 1 aprilie destul de abruptă, de la 53 la 62 lei pe MWh, pe care o considerăm ca nesustenabilă”, a arătat şeful Executivului.
Săptămâna trecută, Havrilet declara că o continuare a liberalizării preţului la gaze pentru populaţie ar duce la scumpiri cu 7% anul acesta şi cu câte 5% în următorii doi ani, astfel încât, în 2018, să se ajungă la 85 de lei pe MWh.
“Avem de făcut un salt de la 53,3 de lei MWh la aproximativ 85 de lei (MWh – n. r.), estimarea noastră. Este vorba de un ecart de 30 de lei pe care să îl împărţim pe o perioadă de trei ani, ceea ce ar duce în preţurile finale la influenţe de ordinul a 7% în 2015 şi câte 5% în 2016 şi 2017, iar în 2018 să încheiem liberalizarea, dacă preţurile rămân constante, la 85 – 90 de lei MWh sau să mergem până în 2021”, a spus Niculae Havrileţ.
În opinia acestuia, este de preferat ca liberalizarea să se facă anual, în luna aprilie, pentru că populaţia nu mai foloseşte gazul pentru încălzire şi are timp să pregătească până în octombrie, iar prima factură care va include preţul crescut pentru încălzire să fie emisă la sfârşitul lunii decembrie.